Home > Ook Maastricht doet mee aan opruiminitiatief van Wereld Natuur Fonds en Bever

Ook Maastricht doet mee aan opruiminitiatief van Wereld Natuur Fonds en Bever

okt 22, 2019 | Maregio

Joggen en plastic oprapen – oftewel ploggen – heeft in Nederland flink aan populariteit gewonnen. Maar een Nationale Plogdag om deze natuurvriendelijke sporttrend en plasticvervuiling landelijk onder de aandacht te brengen ontbrak nog.

Joggen en plastic oprapen – oftewel ploggen – heeft in Nederland flink aan populariteit gewonnen. Maar een Nationale Plogdag om deze natuurvriendelijke sporttrend en plasticvervuiling landelijk onder de aandacht te brengen ontbrak nog. 

Daarom roepen het Wereld Natuur Fonds en buitenwinkel Bever zaterdag 26 oktober uit tot Nationale Plogdag. Tijdens Nationale Plogdag zijn er vanuit 12 Bever-winkels, verspreid over heel Nederland, plogruns. Ook in Maastricht zullen aanstaande zaterdag tientallen ploggers vijf kilometer werken aan hun conditie en plastic afval op te ruimen. 

Plasticproblematiek in Nederland is groot

‘Plogging’ is een trend in Zweden die ook naar Nederland is overgewaaid. Het woord is een samenvoeging van het Zweedse ‘plocka up’ dat oprapen betekent, en jogging. Mensen die het liever wat rustiger aan doen, kunnen gaan ‘plandelen’, de wandelvariant van ploggen. Dat steeds meer mensen ‘ploggen’ is een goed signaal, aldus Stephanie Verbeek, maar we zijn er nog niet. 

Verbeek: “Nog steeds vinden we overal in de natuur plastic. We zien het in overvloed op stranden in Indonesië, in het afgelegen Noordpoolgebied, maar ook in Nederland zwerft enorm veel plastic rond. Naar schatting belandt alleen in Nederland al per jaar 10 miljoen kilo plastic op straat. Veel plastic zwerfafval belandt via rivieren in de Noordzee, waar het de ‘plastic soep’ vergroot. Het Wereld Natuur Fonds zet zich op allerlei manieren in tegen plasticvervuiling. Nationale Plogdag is voor ons bijzonder. Voor het eerst gaan we in heel Nederland, samen met veel sportievelingen, de plasticvervuiling verminderen. 

Doe ook mee aan de Nationale Plogdag

Om van buiten te kunnen blijven genieten, moeten we goed voor onze buitenomgeving zorgen. ‘Plog’ of ‘plandel’ daarom ook mee, vandaag, morgen, de 26e en alle andere dagen dat je naar buiten gaat. Voor meer informatie over de Nationale Plogdag en aanmelden voor de plogrun in Maastricht kun je terecht op: https://www.bever.nl/e/plogdag.html. Kun je niet meedoen aan de plogrun? Bij alle Bever-winkels kun je die dag een plogpakket (bestaand uit een set handschoenen en een afvalzak) gratis ophalen.