Energiebedrijf Vattenfall gaat de komende vijf jaar groene stroom leveren aan acht provincies, waaronder Limburg. Vanaf 2023 moet alle geleverde energie van nieuwe Nederlandse opwekinstallaties komen.
Decentralisering van energie-inkoop
Elektriciteit van provincies wordt nu nog centraal ingekocht door de Rijksoverheid, maar door een wijziging in de Aanbestedingswet zijn de provincies daar vanaf volgend jaar zelf verantwoordelijk voor. De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Utrecht, Flevoland, Noord-Brabant, Gelderland en Limburg hebben daarom de handen ineengeslagen. Voor de periode 2020-2024 kopen ze groene stroom van Vattenfall.
Duurzamer en groener Limburg
Ook Limburg krijgt, net als alle andere afnemende provincies, groene energie geleverd die in Nederland wordt geproduceerd. Om nieuwe hernieuwbare energie initiatieven te stimuleren, is afgesproken dat - vanaf 1 januari 2023 - alle aan de provincie geleverde energie afkomstig moet zijn van opwekinstallaties die na 1 januari 2020 in gebruik zijn genomen.
.
Duurzame toekomst ambitie
Vattenfall investeert flink in hernieuwbare energieprojecten in Nederland. Het meest in het oog springt windpark Hollandse Kust Zuid, dat in 2023 in gebruik wordt genomen en dat een van de grootste offshore windparken ter wereld wordt. Daarnaast ontwikkelt het Zweedse energiebedrijf meerdere windparken op land, grond- en dakgebonden zonneprojecten en onderzoekt ze onder andere de mogelijkheden van waterstof en batterijen.
.
Op dit moment zijn geen evenementen bekend.


De Kerstman komt ook dit jaar wederom aan in dé Kerststad van Nederland, Maastricht en wel op vrijdag 6 december. Om 19.00 uur arriveert hij per trein op het Centraal Station van Maastricht, vergezeld van kinderen via Stichting De Knoevel. De aankomst is inmiddels een traditie en geldt als de Nationale Aankomst van de Kerstman.

Pathé Maastricht heeft op zondag 1 december de mijlpaal van 1 miljoen bezoekers bereikt. Petra Wilbrink werd tijdens haar bezoek aan Penoza: The Final Chapter verrast met het bericht dat zij de miljoenste bezoeker was van de bioscoop. Theatermanager Lore Steegmans overhandigde Petra een mooie bos bloemen én een Pathé Unlimited Abonnement.

Tijdens de Maastricht Europe Days treffen inwoners, beleidsmakers, wetenschappers, journalisten en cultuurmakers elkaar om nieuwe ideeën voor de toekomst van Europa te schetsen. En samen te blijven werken aan wat nodig is, beter moet en anders kan. Het driedaagse programma is uitgewerkt in debatten, workshops, exposities, voorstellingen, sport- en netwerkevenementen. Een breed, internationaal programma waar iedereen welkom is.

De sectie Kemedie van heemkundevereniging Grueles brengt op 20, 21 en 22 december aanstaande een nieuwe productie ten tonele: Habsjaar. Peter Noten, o.a. bekend als regisseur van ’t Mestreechs Volleks Tejater én inmiddels ook als vaste gastregisseur van de sectie Kemedie van Grueles, tekende voor het script en de regie van dit even ontroerende als vermakelijke kerstspel.

Wetenschappers van het Maastricht UMC+ krijgen een subsidie van 800.000 euro om een nieuw systeem te ontwikkelen waarmee patiënten zelf hun hartslag kunnen monitoren. Doel: een persoonlijkere behandeling van boezemfibrilleren, een veelvoorkomende hartritmestoornis. De Hartstichting neemt de helft van de subsidie voor haar rekening, die is uitgereikt tijdens het congres 'Hart voor Duurzame zorg' in Utrecht.

Gemeente Maastricht, Ballast Nedam Development, Laudy Bouw & Ontwikkeling en Servatius hebben een intentieovereenkomst getekend voor 40 sociale huurwoningen aan de Groene Loper. Sociale huurwoningen zaten niet in het basis stedenbouwkundig plan van A2 Maastricht uit 2009. Dankzij de inzet van betrokken partijen komt er nu toch een mix aan woningen.