Tijdens de Maastricht Europe Days treffen inwoners, beleidsmakers, wetenschappers, journalisten en cultuurmakers elkaar om nieuwe ideeën voor de toekomst van Europa te schetsen. En samen te blijven werken aan wat nodig is, beter moet en anders kan. Het driedaagse programma is uitgewerkt in debatten, workshops, exposities, voorstellingen, sport- en netwerkevenementen. Een breed, internationaal programma waar iedereen welkom is.
Activiteiten
De activiteiten en voorstellingen vinden verspreid door de stad plaats. Bij The Student Hotel, Filmhuis Lumière, het Eiffelgebouw, AINSI, de Universiteit Maastricht en het Stadhuis. Op het programma staan onder meer:
Een debat met oud-minister Ben Bot over de verdeeldheid tussen Oost- en West-Europa;
Een interview met Europarlementariër Sophie in ’t Veld en eindredacteur van De Limburger Roy op het Veld over nepnieuws en politieke reclame;
Een debat, meet & greet met influencers over hun sociale verantwoordelijkheid (o.a. met de manager van YouTuber Ties Granzier, die werd opgepakt bij Area 51);
Een live podcastshow met hoogleraar Mathieu Segers, Europa-redacteur Anke Truijen en te gast is Europarlementariër Esther de Lange;
Een voorstelling over Angela Merkel, met nagesprek waaraan Nieuwsuurpresentator Jeroen Wollaars deelneemt;
Diverse workshops, zoals hoe een Europees burgerinitiatief te starten;
Een Europa pubquiz;
Pannenkoeken bakken en eten met politici.
En nog veel meer!
Op 2 december start op Mosae Forum al een Pop-up Atelier met FASHIONCLASH, waar 10 jonge Europese fashion designers aan Europa-creaties werken die op zondag 8 december gepresenteerd worden tijden de afsluiting van de Maastricht Europe Days. En vanaf 2 december is ook al de ‘Animate Europe’ cartoonexpositie te bezichtigen. Vanaf 6 december staat op Mosae Forum ook het Pop-up Museum ‘How to Survive a Democracy?’ dat samen met het Iron Curtain Project wordt gepresenteerd en na de première in Maastricht verder zal reizen.
Het volledige programma van de Maastricht Europe Days 2019 is te vinden op de website www.maastrichteuropedays.nl .
Op dit moment zijn geen evenementen bekend.


De Kerstman komt ook dit jaar wederom aan in dé Kerststad van Nederland, Maastricht en wel op vrijdag 6 december. Om 19.00 uur arriveert hij per trein op het Centraal Station van Maastricht, vergezeld van kinderen via Stichting De Knoevel. De aankomst is inmiddels een traditie en geldt als de Nationale Aankomst van de Kerstman.

Pathé Maastricht heeft op zondag 1 december de mijlpaal van 1 miljoen bezoekers bereikt. Petra Wilbrink werd tijdens haar bezoek aan Penoza: The Final Chapter verrast met het bericht dat zij de miljoenste bezoeker was van de bioscoop. Theatermanager Lore Steegmans overhandigde Petra een mooie bos bloemen én een Pathé Unlimited Abonnement.

Tijdens de Maastricht Europe Days treffen inwoners, beleidsmakers, wetenschappers, journalisten en cultuurmakers elkaar om nieuwe ideeën voor de toekomst van Europa te schetsen. En samen te blijven werken aan wat nodig is, beter moet en anders kan. Het driedaagse programma is uitgewerkt in debatten, workshops, exposities, voorstellingen, sport- en netwerkevenementen. Een breed, internationaal programma waar iedereen welkom is.

De sectie Kemedie van heemkundevereniging Grueles brengt op 20, 21 en 22 december aanstaande een nieuwe productie ten tonele: Habsjaar. Peter Noten, o.a. bekend als regisseur van ’t Mestreechs Volleks Tejater én inmiddels ook als vaste gastregisseur van de sectie Kemedie van Grueles, tekende voor het script en de regie van dit even ontroerende als vermakelijke kerstspel.

Wetenschappers van het Maastricht UMC+ krijgen een subsidie van 800.000 euro om een nieuw systeem te ontwikkelen waarmee patiënten zelf hun hartslag kunnen monitoren. Doel: een persoonlijkere behandeling van boezemfibrilleren, een veelvoorkomende hartritmestoornis. De Hartstichting neemt de helft van de subsidie voor haar rekening, die is uitgereikt tijdens het congres 'Hart voor Duurzame zorg' in Utrecht.

Gemeente Maastricht, Ballast Nedam Development, Laudy Bouw & Ontwikkeling en Servatius hebben een intentieovereenkomst getekend voor 40 sociale huurwoningen aan de Groene Loper. Sociale huurwoningen zaten niet in het basis stedenbouwkundig plan van A2 Maastricht uit 2009. Dankzij de inzet van betrokken partijen komt er nu toch een mix aan woningen.