Home > Cinderella, de jubileumvoorstelling van dansgezelschap de Stilte in AINSI Maastricht

Cinderella, de jubileumvoorstelling van dansgezelschap de Stilte in AINSI Maastricht

jan 17, 2020 | Maregio

Cinderella, de nieuwste productie van dansgezelschap de Stilte, staat 26 januari in AINSI in Maastricht. Het gezelschap dat dit jaar haar 25 jarig jubileum viert maakt voorstellingen speciaal voor kinderen. Cinderella is een voorstelling voor iedereen vanaf 5 jaar.

Cinderella, de nieuwste productie van dansgezelschap de Stilte, staat 26 januari in AINSI in Maastricht. Het gezelschap dat dit jaar haar 25 jarig jubileum viert maakt voorstellingen speciaal voor kinderen. Cinderella is een voorstelling voor iedereen vanaf 5 jaar. 

Met de actrice Elena Peeters in de rol van regisseuse en live muziek van Pianoduo Mephisto komt het klassieke verhaal tot leven. In een bewerking van John Gevaert spelen Katrijn Simoens en John Gevaert de Cinderella suite van Prokofjeff voor vier handen op piano. 

De voorstelling 

Een eenvoudig verhaal met een triest begin en een gelukkig einde. Helaas is voor deze voorstelling een regisseuse aangetrokken die er niet veel van begrijpt. Het valt ook niet mee. Hoe kun je met twee dansers alle rollen laten zien: vader, Cinderella, stiefzusters, stiefmoeder, de goede fee, de prins..? Om de voorstelling goed te laten verlopen, besluit ze bij het optreden te blijven en zelf de stiefmoeder en de goede fee te spelen. Ze zorgt ook voor de attributen en het decor. Een muiltje, een kist, kleren, een bezem, een schoorsteen, een koets en een klok komen bekend voor. Maar wat moet je met een pompoen, muizen en ratten in het theater? De regisseuse, vertolkt door Elena Peeters, heeft veel om over na te denken. Dat kan als de piano klinkt en de dansers dansen. 

Muziek en dans 

Met de missie dat kinderen recht hebben op dans van het hoogste niveau heeft de Stilte zich ontwikkeld tot een volwaardige pleitbezorger van kunst voor kinderen. Muziek mag daarbij niet achterblijven. In Cinderella worden hoogwaardige dans en hoogwaardige muziek samengebracht. 

25-jarig jubileum 

In het seizoen 2019-2020 viert de Stilte haar 25-jarige jubileum. Tot heden presenteerde het gezelschap ruim 5.500 voorstellingen en meer dan 12.000 workshops. Dit seizoen verwelkomen we de 1 miljoenste bezoeker. Sinds de start in 1994 beleefden 57 producties een première. de Stilte is uitgegroeid tot een wereldspeler in de jeugddans. Van 2006 tot nu bezocht het gezelschap 40 landen op vijf continenten. 

Geschiedenis 

In 1994 is de Stilte ontstaan. Zonder ophef, zonder geld, zonder netwerk en met Breda als standplaats. Met de kop Dans is de poëzie van het theater wordt de geboorte wereldkundig gemaakt. De behoefte te creëren vanuit een optimistisch wereldbeeld brengt in 1995 kinderen in het vizier. In het voorjaar van 1997 biedt de gemeente Breda het gezelschap een gymzaal in een schoolgebouw aan. Het streven is een ´smid op de hoek´ te zijn, een herkenbare plek, toegankelijk en vertrouwd voor

iedereen, kinderen voorop. In 2000 wordt het eigen theater geopend door Hans Snoek, oprichtster van dansgezelschap Scapino, éminence grise van de dans voor kinderen en fan van de Stilte. Tegen de stroom in weet het gezelschap te groeien en op basis van loyaliteit wordt een organisatie opgebouwd. In 2001 achten de gemeente Breda en de provincie Noord-Brabant de Stilte van belang voor de regio en maken zij structureel subsidie vrij. Uit eigen middelen wordt in 2007 een tweede dansstudio gerealiseerd. In 2009 wordt de Stilte als enige nieuwkomer opgenomen in de Basisinfrastructuur. Loyaliteit maakt plaats voor professionalisering, groei en innovatie. Vanaf 2013 is het gezelschap opgenomen in de Meerjarenregeling van het Fonds Podiumkunsten. 

Zondag 26 januari, aanvang 15.00 uur

Theater AINSI Maastricht 

Voor tickets ga je naar: https://www.theateraanhetvrijthof.nl/ticket?event=8683