Home > Waarom het zo gezond is om te wroeten in je eigen moestuin

Waarom het zo gezond is om te wroeten in je eigen moestuin

apr 16, 2020 | Maregio

De populariteit van een eigen moestuin neemt toe en dat is niet zo verwonderlijk. Het levert verse groenten op en je doet gelijk aan lichaamsbeweging. Wist je dat je met een half uurtje tuinieren meer energie verbruikt dan met een halfuurtje wandelen of fietsen?

Waarom is het zo populair?  

Een aantal jaar geleden was het nog echt een hobby voor gepensioneerden, maar tegenwoordig is ook de jeugd massaal eigen groenten en kruiden aan het kweken. Dat komt omdat er steeds meer aandacht is voor het milieu, de gezondheid en het klimaat. Zo weten we bijvoorbeeld meer over de gevolgen van ons voedselconsumptie. De groente en/of fruit in de winkel maakt heel wat reizen voor het in ons winkelkarretje terechtkomt. Steeds meer mensen zijn zich bewust van het feit dat we met zijn allen zorgen voor de klimaatverandering en leggen een eigen moestuin aan. 

Alle spieren in beweging 

Bijna het hele jaar door is er wel iets te doen in de moestuin. Door al die werkzaamheden verbrand je aardig wat calorieën. Met bijvoorbeeld een uurtje onkruid schoffelen verbruik je ongeveer 400 kcal. Maar begin je met spitten dan is dat best wel intensief werk en dat kun je vergelijken met een uur hardlopen. Een ander voordeel is dat je heel wat spieren gebruikt. Je doet allemaal verschillende bewegingen en daardoor is bezig zijn in de moestuin een hele goede work-out voor je lichaam. 

Minder stress
Tuinieren werkt heel ontspannend. Je produceert minder stresshormonen en het geeft je een tevreden gevoel. Dat alles levert je een goede nachtrust op. Geen gepieker over het werk wat op je wacht in je laptoptas. Nee, lekker slapen. Geen getwijfel over of je anti diefstal tas van het merk xd design echt veilig is. Bovendien verbetert je immuunsysteem door werken in de tuin. In de bodem bevinden zich bacteriën. Omdat je daarmee in contact komt ben je een weerbaarder tegen ziekten. 

Balkon of volkstuintje
Allemaal redenen om vandaag nog een moestuintje te starten. Heb je zelf geen tuin? Op een balkon of binnenplaatsje heb je genoeg ruimte om eerst eens te starten met kruiden. Maar wil je echt los? Denk dan eens aan volkstuintje.