Home > Luister negen minuten naar muziek voor een positief humeur

Luister negen minuten naar muziek voor een positief humeur

apr 16, 2020 | Maregio

Muziek heeft invloed op verdriet, ontspanning en je humeur. Onderzoekers van The British Sound Therapy (BAST) doen al jaren onderzoek naar de effecten van muziek voor therapeutische bestemmingen. Recent maakten ze bekend hoe lang je moet luisteren naar muziek om bepaalde effecten te bereiken.

Veelzijdig
Er zijn in het verleden talloze onderzoeken naar muziek gedaan en daaruit blijkt dat muziek een positief effect heeft op je hart, invloed heeft op je hersenen en dat het helpt om de slaap te vatten. Lig je te woelen of je anti diefstal tas van het merk xd design echt veilig is? Zet een muziekje op. Wist je dat muziek luisteren zelfs pijnstillend kan werken? 

De wetenschappers van BAST zochten uit wat de beste luistertijd is en daarbij probeerden ze verschillende muziekstijlen uit. Het onderzoek werd gedaan met 7.581 mensen. Van deze deelnemers gaf 89 procent aan dat muziek essentieel is voor hun welzijn en gezondheid. 

Vrolijker humeur
Uit het onderzoek bleek dat 89 procent van de mensen negen minuten lang vrolijke muziek met een snel tempo en ritme moesten luisterden voordat ze een positiever humeur kregen. Daarbij hielp het ook dat de songtekst positief was. Het energieniveau van de meeste mensen verhoogde. Ongeveer 65 % zei zich gelukkiger te voelen en meer te lachen. Daarnaast gaf 82 % aan dat ze meer controle kregen over het leven. 

Meer ontspannen 
Na negen minuten vrolijk worden, dat is leuk, maar hoe zit het dan met ontspannen? Zet muziek op die geen tekst bevat, een traag tempo heeft en een simpele melodie. Na dertien minuten luisteren geeft dat volgens de onderzoekers een ontspannen gevoel. Zo gaf 79 procent van de deelnemers aan dat letterlijk de spanning op spieren minder wordt. Neem je elke dag een zware laptoptas mee naar je werk? Luister dan naar ontspannende muziek! Daarnaast gaf 84 % aan minder negatief te denken. Een voorbeeld van ontspannende muziek is het nummer Weightless van Marconi Union. Angst symptomen worden maar liefst 65% vermindert als hiernaar luistert. 

Verdriet verminderen 
Wanneer je niet goed in je vel zit luister je vaak naar verdrietige muziek. Is dat slecht? Volgens de onderzoekers van BATS blijkt dat het juist goed is hier naar te luisteren, omdat verdrietige muziek verbondenheid creëert. De optimale tijd om te luisteren en je humeur te stimuleren is dertien minuten. Bij 91 procent van de ondervraagden gaf het een gevoel van opluchting en 87 % voelt zich na het luisteren meer in evenwicht. Verdrietige muziek helpt je dus om bepaalde zaken te verwerken en dat maakt je uiteindelijk gelukkiger, je creëert als ware weer ruimte voor vrolijkheid.