Home > Leningen en subsidiemogelijkheden woningverduurzaming

Leningen en subsidiemogelijkheden woningverduurzaming

jul 16, 2020 | Maregio

Steeds meer Limburgse huishoudens investeren in energiebesparende maatregelen. Dat is logisch, want op deze manier wordt de energierekening een stuk lager. Daarnaast dragen mensen op deze manier een steentje bij aan een beter klimaat. Er zijn verschillende leningen en subsidies beschikbaar waar woningeigenaren gebruik van kunnen maken.

Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH)
Woningeigenaren die hun woning graag energiezuinig willen maken, kunnen het beste eerst de isolatie van hun woning aanpakken. Als een woning goed geïsoleerd is, dan hoeft er gelijk ook een stuk minder gestookt te worden. Er zijn verschillende isolatiemaatregelen mogelijk, zoals dakisolatie, spouwmuurisolatie of het plaatsen van HR++ glas. Om woningeigenaren te stimuleren om hun woning (goed) te isoleren, heeft de overheid een aantrekkelijke subsidie beschikbaar gesteld. Eigenaren kunnen hier een beroep op doen als zij van plan zijn om minimaal twee isolatiemaatregelen te treffen. De Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) is tot eind 2020 aan te vragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)
Nederlandse huishoudens moeten in 2050 van het aardgas af zijn. De overheid heeft hiertoe besloten om de klimaatverandering tegen te gaan. Aardgas is namelijk een fossiele brandstof die CO2 uitstoot. Dat betekent dat we onze woningen in de toekomst op een andere, duurzame manier moeten verwarmen. Er zijn verschillende mogelijkheden, bijvoorbeeld het duurzaam verwarmen via een warmtepomp of een warmtenet. Op dit moment wordt er gekeken per wanneer en op welke manier de Limburgse gemeenten van het aardgas af gaan. Zo is de gemeente Venlo nu bezig om de wijk Hagerhof-Oost aardgasvrij te maken. Woningeigenaren hoeven niet op de plannen van de gemeente te wachten, zij kunnen al eerder investeren in een warmtepomp of zonneboiler. Om mensen te stimuleren om vrijwillig afscheid te nemen van de gasaansluiting, biedt de overheid een tegemoetkoming bij de aankoop van zonneboilers en warmtepompen. Ook de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is tot eind 2020 aan te vragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Stimuleringslening Duurzaam Thuis
De provincie Limburg wil huurders en eigenaren graag stimuleren om hun woning levensloopbestendig te maken, te verduurzamen of om zelf energie op te wekken. Dat doen zij door de Stimuleringslening Duurzaam Thuis aan te bieden. Huurders kunnen minimaal €2.500,- en maximaal €25.000,- lenen. Woningeigenaren mogen minimaal €2.500,- en maximaal €35.000,- lenen. Als mensen liever willen investeren in een postcoderoosproject, dan bedraagt het maximale leenbedrag €25.000,-. Met het geleende geld kunnen bewoners allerlei maatregelen treffen, zoals het verwijderen van drempels of het plaatsen van zonnepanelen.

 

Geld lenen bij de bank
Tot slot is het ook mogelijk om via de bank geld te lenen voor verduurzaming van de eigen woning. Dat kan bijvoorbeeld door deze maatregelen mee te financieren in de hypotheek. Als woningeigenaren hun woning willen verduurzamen, dan mogen zij in 2020 tot 106 procent (in plaats van het gebruikelijk maximum van 100 procent) van de waarde van de woning lenen. Daarnaast is het ook mogelijk om een persoonlijke lening af te sluiten om energiebesparende maatregelen te kunnen treffen. Afhankelijk van het energieverbruik van de bewoners, kan de besparing op de energierekening genoeg zijn om de maandelijkse kosten van de persoonlijke lening te dekken.