Het koken van een gerecht is een ding, het ervoor zorgen dat deze ook echt goed smaakt is een tweede. Als je het dan ook nog eens voor elkaar krijgt om ervoor te zorgen dat de presentatie hiervan adembenemend mooi is, dan zou het wel eens kunnen dat je een passie hebt voor eten. Sommige mensen nemen deze passie nog een stapje verder en banen zich een weg door het doolhof van food-fotografie.
Een hobby waarbij eten op een manier gefotografeerd wordt waar jouw restaurant selfie met je bord niets meer bij is. Hierbij zijn allerlei verschillende trucjes die toegepast worden voor de perfecte foto. Heb je er bijvoorbeeld wel eens over nagedacht dat je eigenlijk nooit een fornuis op de achtergrond ziet? Dit is bijvoorbeeld mogelijk door een afdekplaat kookplaat te gebruiken. Dit is een soort beschermer die over het fornuis gaat, maar hem hiermee een compleet ander uiterlijk geeft.
Het effect van licht en andere trucs
Dat kleur en licht veel effect hebben op hoe iets eruit ziet, is natuurlijk algemeen bekend. Maar wanneer de grootste focus van de foto ligt op iets eetbaars en het aantrekkelijk maken hiervan, is deze prioriteit natuurlijk nog groter. Het eten kan nog zo mooi eruit zien, wanneer er veel afleidende dingen omheen staan, is het gehele effect weg. Wanneer je in een studio een object fotografeert, wordt er vaak een zekere vorm van een achtergrond gebruikt. Wanneer je in een keuken werkt, is de keuze hiervan wat beperkter. Echter zijn er ook mensen die een spatscherm keuken hebben, een soort plexiglas of sticker die op de muur zit en deze vetvrij houdt. Niet heel bijzonder denk je misschien, maar het interessante hiervan is dat je deze vaak helemaal naar wens kan ontwerpen.
Het eten zelf, is het eetbaar?
Niet alleen het gerecht zelf, maar ook de garnering en de etenswaren eromheen spelen een rol in de foto. Je kan het gerecht hiermee complimenteren, of het helemaal afbreken. Je kan bijvoorbeeld een gerecht helemaal afmaken door er een kop koffie bij te zetten waar de damp nog vanaf komt. Bij een donkere achtergrond kan deze zelfs tevoorschijn komen. Ook kruiden, fruit of bloemen werken bijvoorbeeld goed bij een nagerecht.
Gelukkig zijn er ook trucjes om het gerecht of een deel ervan er extra smakelijk uit te laten zien op de foto. Zo wordt groente of fruit eerst besprenkeld met water, zodat het licht hierin kan reflecteren en op glans kan lijken. Ook het gebruik van een beetje olie op bijvoorbeeld vlees of pasta kan de glans net wat terugbrengen. Hiermee blijven de gerechten nog eetbaar. Maar wist je dat er ook niet-eetbare trucs zijn hiervoor? Zo wordt bij het fotograferen van taart met slagroom bijvoorbeeld de slagroom wel eens vervangen. Ze gebruiken hier dan een andere substantie zoals scheerschuim voor, zodat deze stevig blijft staan in de vorm op de foto. Als buitenstaander die zich hier niet van bewust is, zal je deze verandering hoogstwaarschijnlijk niet eens opmerken. Het verschil in uiterlijk is namelijk te minimaal ervoor, en je brein ziet wat het verwacht te zien.