Home > Bondscoach Coopmans: ‘Contact met sporters is heel goed’

Bondscoach Coopmans: ‘Contact met sporters is heel goed’

feb 24, 2022 | 1Limburg, Sport

De bondscoach uit Baarlo zat dinsdag nog aan tafel bij het koningspaar met de medaillewinnaars van Peking. “Ik heb Koningin Máxima persoonlijk kunnen uitnodigen om bij het afscheid van Sven Kramer en Ireen Wüst te zijn. Ik hoop dat ze komt.” Op 12 maart nemen de twee nestors van de schaatssport afscheid in Thialf.

De Baarlose coach genoot van de huldiging op Paleis Noordeinde, maar kreeg ook veel kritiek over zich heen tijdens de weken in Peking. Zo zou hij te weinig hebben getraind met het team voor de ploegenachtervolging. “We hebben meerdere trainingen gedaan, meer dan 20. Het is onzin dat we niet hebben geoefend.” Dat de resultaten tegenvielen ontkent hij niet. Oranje haalde op de massastart goud (Irene Schouten) en brons (ploegenachtervolging voor vrouwen). “We gingen voor meer, dat is natuurlijk wel teleurstellend. Maar de échte topvorm ontbrak bij een paar schaatsers door verschillende sportieve redenen.”

:

Jan Coopmans werd drie jaar geleden aangesteld als bondscoach nadat hij jaren bij de Duitse schaatsploeg had gewerkt. “Ik heb daardoor in Nederland geen verleden met verschillende schaatsers of commerciële ploegen en kan dus neutraal zijn.” De 64-jarige Baarlonaar heeft binnenkort een evaluatie met de schaatsbond. In juni loopt zijn contract af. “Het is nog onzeker of de functie bondscoach terugkomt in deze huidige vorm. Misschien komt er een nieuwe structuur. Ik zou wel graag betrokken willen blijven binnen het Nederlandse schaatsen”, zegt Coopmans over zijn toekomst.

:

Het seizoen is nog niet voorbij voor de bondscoach. Volgende week vertrekt hij naar het WK Allround en Sprint in het Noorse Hamar. Al is het de vraag of dat in deze vorm doorgaat nu er oorlog is uitgebroken in Oekraïne. “We zullen daar intern over moeten praten. Ik houd er rekening mee dat het misschien niet doorgaat. We moeten onze ogen niet sluiten voor dit soort gebeurtenissen. We kunnen niet doen alsof we buiten de maatschappij staan.”

Bron: 1Limburg Sportnieuws