Home > Vijveronderhoudstips voor het zomerseizoen

Vijveronderhoudstips voor het zomerseizoen

apr 19, 2022 | Algemeen

Als je een tuin hebt, weet je dat er veel werk aan de winkel is om deze er op zijn best uit te laten zien. Hetzelfde geldt voor de vijver, al is het werk veel minder. Een paar sessies vijveronderhoud zullen ervoor zorgen dat je de komende zomermaanden de vruchten van je vijver plukt.

Verwijder vijveralgen en zuurstofbronnen

Vijvers kunnen veel algen ophopen, die zich zeer snel kunnen verspreiden zodra de zon begint te schijnen, dus zorg ervoor dat je deze regelmatig verwijdert. Houd ook het aantal zuurstofplanten in de gaten tijdens je vijveronderhoud, aangezien deze niet meer dan een derde van de vijver mogen vullen, hoewel ze essentieel zijn, hebben ze de neiging om het over te nemen. Je kunt algenbestrijdingsmiddelen gebruiken om de algen op te ruimen, maar het is aan te raden deze alleen te gebruiken als de vijver echt overspoeld wordt met een algenprobleem.

Geur van je vijver

Als je vijver stinkt, moet je deze mogelijk opruimen. Er kunnen een paar redenen zijn waarom het stinkt. Het kan bijvoorbeeld dode vegetatie hebben. Als dat het geval is, ruim dan de oude bladeren en dode materie op. Sommige mensen gebruiken een pomp en een filtersysteem om hun vijverwater helder te houden, maar als je dit niet hebt, moet je ervoor zorgen dat de plantenbalans correct is om het water helder te houden. Als je vijver waterlelies heeft, moet je deze verwijderen zodra ze beginnen te rotten, anders neemt het stikstofgehalte in de vijver toe en bezinkt er in de bodem.

Overvoer je vissen niet

Hoewel vissen tijdens de warmere maanden veel actiever worden en wat extra voedsel nodig hebben, moet je ze niet te veel voeren. Anders zal eventueel niet opgegeten voedsel zich op de bodem van de vijver gaan ophopen. Om ervoor te zorgen dat je vissen de juiste hoeveelheid voer krijgen, kun je een voerautomaat overwegen. Deze geven precies de juiste hoeveelheid voer voor je vissen.

Let op het waterpeil

Als de zon begint te schijnen, heeft dit invloed op het waterpeil van je vijvers. Het kan zijn dat je het regelmatig moet bijvullen om te voorkomen dat het helemaal uitdroogt. Dit houdt ook de vijverplanten gezond, wat er op zijn beurt voor zorgt dat je vissen voldoende voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben. De beste manier om het bij te vullen is met regenwater dat indien mogelijk in een regenton wordt opgevangen. Als je geen regenton hebt, kun je kraanwater het beste buiten in de zon laten staan ​​om een ​​beetje op te warmen voordat je het aan de vijver toevoegt.

Verhoog de zuurstof in je vijver

Een beluchtingspomp kan de hoeveelheid zuurstof in uw vijver aanzienlijk verbeteren en je vissen zullen er dol op zijn omdat het werkt om hun omgeving zuurstofrijk te houden. Mocht je toch besluiten om een ​​beluchtingspomp in je vijver te gebruiken, dan is het een goed idee om ook een biologisch filter toe te voegen. Deze zullen helpen om het giftige afval te breken.