Home > Wanneer is een boekhouder nodig?

Wanneer is een boekhouder nodig?

okt 28, 2022 | Algemeen

Voor veel startende, of zelfs ervaren, ondernemers is het idee van een boekhouder nog niet helemaal duidelijk. Vaak wordt er gedacht dat een boekhouder veel moet kosten en weinig oplevert, maar dit blijkt vaak het tegendeel te zijn. Met een boekhouder bespaar je niet alleen veel tijd, maar ook op andere vlakken. Hieronder lees je alles over de relevantie van een boekhouder.

Wat kan een boekhouder voor je betekenen?

Het is belangrijk om te weten wat een boekhouder allemaal voor je kan betekenen. Veel ondernemers denken namelijk dat een boekhouder zich alleen maar bezig houdt met je financiële administratie, maar niets is minder waar: boekhouders houden zich bezig met een hoop zaken over de financiën van je bedrijf.

Volgens Boekhouder Gids kan een boekhouder onder andere:

  • Belastingadvies geven aan zowel ondernemers als particulieren
  • Hulp bieden of het compleet verzorgen van de belastingaangifte
  • Je financiële administratie op orde brengen
  • Financiële rapportages zoals jaarrekeningen maken
  • Financieel advies geven
  • Salarisadministratie bijhouden

Dit zijn slechts enkele van de diensten die een boekhouder voor je kan verzorgen. Maar wanneer schakel je nu een boekhoudkantoor in?

Gebrek aan kennis over boekhouding

De eerste reden is vrij vanzelfsprekend: als er weinig tot geen kennis is over het bijhouden, verzorgen en aanleveren van je boekhouding is het inschakelen van een boekhouder een goed idee. Alhoewel het iedereen wordt aangeraden om in ieder geval de basis van financiële administratie te leren, is dit soms niet mogelijk. Het is ook niet erg: maar wel belangrijk dat er dan een specialist komt die het komt verzorgen.

Een boekhouder heeft uiteraard kennis over boekhouding, maar kun je ook helpen met het aanleveren van de belastingaangifte, het opstellen van financiële documenten en het geven van financieel advies. Vaak steek je hier zelf ook veel van op. Je zou uiteraard ook een boekhouder kunnen inschakelen om je op weg te helpen, dan heb je in ieder geval een goede start.

Te weinig tijd voor de boekhouding

Is er wel kennis, maar niet genoeg tijd? Ook dat is een goede reden om toch te gaan kijken of een boekhouder iets voor je kan betekenen. Het is erg belangrijk dat de boekhouding goed wordt bijgehouden. Het is bijvoorbeeld nodig bij de belastingaangifte, wanneer dit incompleet wordt aangeleverd heb je kans op boetes.

Merk je dus dat je te weinig tijd over houdt voor de werkzaamheden binnen het bedrijf? Overweeg dan het inschakelen van een boekhouder. Het inhuren van een financiële expert betekent niet dat deze fulltime bezig is, je kunt de boekhouder inhuren voor slechts de uren die nodig zijn.

Groei in de omvang van bedrijf

Wanneer een bedrijf groeit in omvang, in zowel personeel als omzet, is het inschakelen van een boekhouder een goede stap. Voor bedrijven met meer dan vijftig werknemers of een netto-omzet hoger dan twaalf miljoen euro is er zelfs controleplicht. Dit betekent dat er sowieso een boekhouder ingeschakeld moet worden voor het opstellen van een jaarrekening. Daarbij is vaak ook een accountantsverklaring nodig.

Los van alle verplichte financiële documenten is het bijhouden van de boekhouding in grote bedrijven een flinke klus. Als er geen boekhouder in dienst is zal dit een tijdrovende klus worden. In dat geval is het inschakelen van een boekhouder een uitstekend idee.

Financiële administratie te ingewikkeld

De financiële administratie bestaat niet alleen uit inkomsten en uitgaven, maar bevat bijvoorbeeld ook inventarisatie van voorraad en een goed bijgehouden balans. Lever je diensten of producten naar het buitenland? Ook dat is onderdeel van de boekhouding.

Wanneer een financiële administratie te ingewikkeld wordt zal het op den duur toch tijd worden voor een professionele boekhouder in Maastricht. Het vinden van een boekhouder is niet ingewikkeld, op deze website vind je een overzicht van alle boekhoudkantoren in Maastricht.  Er zijn dan te veel zaken waar rekening mee gehouden moet worden, om dit zelf te regelen en op te lossen kost vaak meer tijd dan het oplevert.