Wat maakt overstappen naar glasvezel internet de moeite waard?

De uitrol van het glasvezelnetwerk in Nederland is al ver gevorderd. In grote delen van het land kan men al beschikken over glasvezel internet als men daarvoor kiest door er een abonnement voor af te sluiten via een website zoals Breedbandwinkel. Ook in Noord- en Midden-Limburg is het netwerk reeds uitgerold. In Zuid-Limburg is het proces echter nog in gang, als een van de laatste gebieden in Nederland. Sommigen zullen nu al over glasvezel kunnen beschikken, anderen zullen er nog op moeten wachten totdat het zo ver is. Maar wat maakt het nu eigenlijk de moeite waard om de overstap naar glasvezel internet te maken? Dat leggen we uit in dit artikel. 

Sneller downloaden én uploaden 

Snelheid is een belangrijk verkooppunt waar het glasvezel internet betreft, en dat is niet voor niets. Het is immers het type internetverbinding waarmee de hoogste snelheden behaald kunnen worden. Dit is wel afhankelijk van het abonnement dat je afsluit, maar de topsnelheden liggen dusdanig hoog dat wachten op downloads of streams zo goed als verleden tijd wordt. Maar dat is nog niet alles. Want in tegenstelling tot DSL-internet en kabelinternet, biedt glasvezel internet ook uploadsnelheden die net zo hoog zijn als de downloadsnelheden. Bij de andere typen internetverbindingen ligt de uploadsnelheid een stuk lager. Dat betekent dat je met glasvezel internet ook veel sneller data kunt versturen. Dat is praktisch bij het werken in de cloud, videobellen, het versturen van grote bestanden en bij online gaming. 

De meest stabiele internetverbinding 

Snelheid is echter natuurlijk niet alles, want je wilt bovenal ook dat je internetverbinding je consequent blijft dienen. Het goede nieuws is dat glasvezel internet te boek staat als het meest stabiele type internetverbinding dat beschikbaar is. Dat komt door de enorme bandbreedte van het glasvezelnetwerk. Dat zorgt ervoor dat overbelasting van het netwerk vrijwel onmogelijk is en je dus kunt bouwen op je internetverbinding. Bij kabelinternet is de bandbreedte wat minder groot, maar de meeste mensen ervaren er niet al te vaak problemen mee. DSL-internet is echter met afstand het minst stabiele type internetverbinding door de verouderde techniek waarop het gebaseerd is. Dat kan goedkoop duurkoop maken, want wie zit er te wachten op een haperende (draadloze) internetverbinding? 

Concurrentie op het netwerk 

Er zijn dus genoeg redenen om de overstap van DSL-internet naar glasvezel internet te maken, hoewel de consequentie daarvan wel is dat je meer gaat betalen voor je internetabonnement. Dat is minder tot niet het geval bij kabelinternet, want dat wordt in elke regio maar door één aanbieder aangeboden, met als gevolg dat de prijzen niet ‘concurrerend’ zijn. Op het glasvezelnetwerk is wel de mogelijkheid voor concurrentie. Daardoor zijn de prijzen van glasvezel internet niet zo hoog als je misschien zou verwachten en kan het zeker zo zijn dat je helemaal niet duurder uit bent dan met kabelinternet. De kans bestaat zelfs dat je goedkoper uit kunt zijn, afhankelijk van het glasvezelabonnement dat je kiest. 

Alle reden dus om in spanning af te wachten tot ook jouw woning aangesloten wordt op het glasvezelnetwerk, of om de overstap te maken als dat al zo ver is. Oriënteren kan in dat laatste geval sowieso geen kwaad. Kijk eens online wat het aanbod is. De kans is groot dat het interessant gaat zijn voor je! 

Dit artikel delen

Elburg Gezellig op de Veluwe

Elburg is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Elburg. Op deElburggids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deElburggids? Neem dan contact met ons op.