Home > Wat zijn de groenste isolatiematerialen? 

Wat zijn de groenste isolatiematerialen? 

aug 1, 2022 | Algemeen

Het verlagen van de energiekosten is een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van isolatie. Bij koud weer wordt isolatie gebruikt om de warme lucht binnen te houden. Bij warm weer houdt het de warme lucht buiten. En dat is belangrijk omdat HVAC-systemen verantwoordelijk zijn voor ongeveer 44 procent van alle energie die in een huis wordt gebruikt, maar de juiste isolatie kan een energierekening met 10 tot 30 procent verlagen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met steenwol, maar als je liever een groen isolatiemateriaal wilt dan is het beter om te kiezen voor een van de volgende opties.

Katoen

Heb je je ooit afgevraagd wat er gebeurt met al het katoenafval dat overblijft als ontwerpers al die spijkerbroeken maken? Welnu, een deel van dat materiaal wordt daadwerkelijk gerecycled tot isolatie. Katoen is een natuurlijke en hernieuwbare grondstof, waardoor de plant een van de groenste isolatieproducten ter wereld is. Katoenisolatie is op verschillende manieren vergelijkbaar met glasvezelisolatie. Om te beginnen kan het in matten worden gerold. Bovendien is de R-waarde van katoenisolatie en glasvezel hetzelfde. In tegenstelling tot glasvezel bevat katoenisolatie echter geen formaldehyde, dat wetenschappers in verband hebben gebracht met sommige soorten kanker.

Schapenwol

Schapen leven in enkele van ’s werelds meest ruige omgevingen. Dall-schapen houden bijvoorbeeld van koude klimaten, inclusief de ijskoude temperaturen van het noordpoolgebied. Ze leven op bergkammen en steile rotsachtige hellingen en kunnen zich dankzij hun wol aanpassen aan deze extreme omstandigheden. In de afgelopen jaren hebben wetenschappers de isolerende eigenschappen van schapenwol genomen en toegepast op de woningbouw. Wanneer wolvezels worden samengeperst, vormen ze miljoenen kleine luchtbellen. Deze zakken houden lucht vast, die de dieren – en huizen – warm houdt in de winter en koel in de zomer. Bovendien is wol zeer ademend, wat betekent dat het vocht uit de lucht kan opnemen zonder het vermogen om warmte vast te houden te beïnvloeden.

Icynene

Misschien sluit geen enkele woningisolatie je huis zo volledig en zo grondig af als de opgespoten schuimisolatie die bekend staat als Icynene, dat is gemaakt van ricinusolie. Wanneer aannemers de stof op een muur of plafond spuiten, heeft deze de dikte van verf. Zodra het het oppervlak raakt, zet Icynene bijna 100 keer het volume uit. De gezwollen biscuitachtige substantie creëert een dikke deken van isolatie die luchtlekken goed afdicht. Icynene stopt niet alleen tocht, het dempt ook het geluid. Dat is nog een reden om dit samen met lijm purschuim te gebruiken om je woning beter af te dichten.

Aerogel

Als er een Superman van thuisisolatie is, is het aerogel . Het heeft een R-waarde van R-10,3 per inch dikte. Dus wat maakt aerogel zo super? Kortom, lucht. Chemisch ingenieur Samuel Stephens Kistler vond aerogel voor het eerst uit in 1931. Volgens de legende sloot Kistler een weddenschap met een vriend dat hij de vloeistof in een geleipot kon vervangen zonder dat de gelei krimpt. Kistler won de weddenschap. Dus hoe deed hij het? Hij verwijderde de vloeistof en verving deze door lucht.