Home > Zakelijk of privé leasen?

Zakelijk of privé leasen?

apr 11, 2022 | Algemeen

Voor wie als zzp’ers een auto wil gaan leasen heeft twee keuzes. Je kunt kiezen voor een zakelijke lease, maar ook een privé lease behoort tot de mogelijkheden. Als startende ondernemer kunnen we ons heel goed voorstellen, dat je voor een dilemma komt te staan welke keuze nu voor jou het beste en vooral, welke keuze fiscaal gezien het meeste voordeel heeft. Om je een idee te geven wat voor de voor- en nadelen zijn van zowel privé als zakelijk leasen, hebben we de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet.

Zakelijk leasen

Wanneer je kiest voor een zakelijke lease, dan zal je de BTW doorgaans mogen aftrekken. Dit is één van de fiscale voordelen wat een zakelijke lease met zich meebrengt. Let echter wel op, dat wanneer jij je auto meer dan 500 kilometer per jaar voor privé doeleinden gebruikt, je bijtelling moet betalen. Dit wordt namelijk door de belastingdienst gezien als vorm van inkomsten, waarover je dus in de vorm van bijtelling belasting moet betalen. Wanneer je dus privé weinig tot niet rijdt, dan kan het verstandig zijn je auto zakelijk te leasen. Je kunt dan voor de kleine stukjes privé is dan een auto huren Amsterdam de voordeligste optie.

Privé leasen

Kies je voor het privé leasen van je auto, dan kun je dus deze dus prima meenemen op vakantie in plaats van eenauto huren Spanje. Je hebt namelijk niet te maken met bijtelling. Je kunt zelfs, de kilometers die jij zakelijk rijdt aftrekken van de winst. Dit is 19 cent per kilometer. De welbekende kilometervergoeding wanneer je in loondienst bent. Deze geldt dus ook als zzp’er.  Vooral als zzp’er kan het dus interessant zijn om in plaats van een zakelijke lease, te kiezen voor een privé lease. Wel moet je er rekening mee houden, dat wanneer je privé lease je te maken krijgt met een BKR registratie.

Wil jij in de toekomst een hypotheek afsluiten, dan zal dit van invloed zijn op de hoogte van het te lenen bedrag. Uiteraard hoeft dit niet direct een probleem te zijn, want wanneer jij geen gebruik maakt van je maximaal op te nemen hypotheek, dan zal het effect nauwelijks tot niet merkbaar zijn.

Conclusie

Zoals je ziet heeft zowel een privé lease als een zakelijke lease zo z’n voor- en nadelen. Wel is het goed voor die tijd voor jezelf een inschatting te maken van de te rijden kilometers, zowel zakelijk als privé. Wanneer nu blijkt dat je privé weinig tot geen kilometers rijdt, dan kan het zakelijk leasen een goede keuze zijn. Rijd je nu privé wel de nodige kilometers, dan is een private lease een overweging. Gaat het nu om een aantal keren per jaar een lange afstand. Denk dan eens na om te kiezen voor een paar dagen een auto huren Rotterdam. Je zit dan nergens aan vast en hoeft enkel de kosten voor de periode dat je de auto huurt te betalen en de verbruikte brandstof. Dit is vaak, in tegenstelling tot de te betaling bijtelling een stuk voordeliger.