Compact, aanpasbaar en sterk, waterlelies gedijen in kleine poelen overal ter wereld. Ze worden gewoonlijk ‘winterhard’ genoemd om ze te onderscheiden van de koudegevoelige tropische lelies. Bloeiend van de lente tot de herfst in prachtig wit, roze, rood, abrikoos en geel, en met effen of gedessineerde waterlelies, verdienen winterharde waterlelies zeker een plaats in elke watertuin. Maak je geen zorgen als je geen vijver hebt, want het is mogelijk om deze prachtige planten te kweken in een kleine waterpot of buitenwaterornament. Eventueel kun je ook net als bij een bonsai boom kopen simpelweg aanschaffen. Onderstaand lees je meer over de waterlelies en dan met name over het planten ervan!
Hoewel waterlelies op magische wijze op het wateroppervlak lijken te groeien, worden ze eigenlijk gekweekt in potten ondergedompeld in de vijver. Je kunt ze kweken uit zaad, maar het is gebruikelijker om waterlelies te kopen die al gedeeltelijk zijn ingegroeid. Dit zijn de zogenaamde waterlelieknollen. Bij het planten van deze vijverplanten kun je vervolgens gebruik maken van het onderstaande stappenplan.
- Kies een brede en ondiepe pot. Als er gaten in de pot zitten, bekleed deze dan met vochtige krant of ander geschikt materiaal (jute of kaasdoek zijn ook populaire opties) om te voorkomen dat de grond naar buiten drijft en het water vertroebelt.
- Bereid de grond voor. Vul de pot met speciaal voor waterplanten gemengde grond. Het is belangrijk om geen gewone potgrond te gebruiken, omdat deze waterkristallen en andere toevoegingen kan bevatten die alleen maar leiden tot een toename van algen. Plaats watermestkorrels in de grond voordat u de waterlelie plant.
- Bereid de plant voor. Om nieuwe groei aan te moedigen en de wortels te helpen zich in een nieuwe omgeving te vestigen, is het een goed idee om zowel oude, dikke wortels als oud gebladerte weg te snoeien.
- Als de waterlelie klaar is, is het tijd om te gaan planten. Plaats de snijrand van de knol tegen de zijkant van de pot. Het idee is om de waterlelie in een hoek van 45 graden te planten met de bladeren naar het midden van de pot gericht. Duw de plant in de grond zodat deze ongeveer 2 cm hoger in de nieuwe container staat dan voorheen.
- Bedek het oppervlak van de grond. Spreid een laag grof gewassen rivierzand van 2 cm uit, alsof je je waterlelie mulcht; het gewicht helpt voorkomen dat de potmix wegdrijft in het water. Als je van plan bent om vissen in je vijver te introduceren, voeg dan een oppervlaktelaag van kiezelstenen toe. Dit voorkomt dat de vis de tere wortels van de waterlelie losraakt of beschadigt.
- Dompel de plant onder. Laat de pot schuin in de vijver zakken. Hierdoor kan eventuele ingesloten lucht in de pot worden vrijgegeven als deze naar beneden komt.
- Controleer het waterpeil. Als het waterniveau te diep is om een van de pads te laten drijven, zet de potten dan op schone, mortelvrije stenen. Deze kunnen in een later stadium worden verwijderd, waardoor de planten geleidelijk worden verlaagd naarmate ze zich vestigen.