De burgers in Aken springen samen op de barricades in hun protest tegen de kerncentrale in Tihange. In Zuid-Limburg blijft het ondertussen akelig stil.
De Limburger is er voor al het nieuws uit je regio. Maar ook voor het nieuws uit de rest van de wereld. Probeer nu De Limburger, 5 weken voor slechts 15,-.
enerverende
In december komt L1 weer in actie om zoveel mogelijk lang houdbare producten in te zamelen voor de zes Voedselbanken in onze provincie. L1 kan dit uiteraard niet alleen, daar hebben we jouw hulp bij nodig! Wat kun je doen? Bedenk samen met jouw collega’s, buurt, vereniging, school of vriendengroep een ludieke inzamelactie en verzamel zoveel mogelijk (langhoudbare) producten van het boodschappenlijstje. Hoe creatiever, hoe beter!
Jij komt toch ook in actie? Samen zijn we sterker, sterk voor de Voedselbank!
Ben jij op zoek naar een bijbaan waarmee je in een uurtje per dag al leuk kunt bijverdienen? Word dan krantenbezorger. Minimale leeftijd 15 jaar, ook geschikt voor VUTters en/of AOW-ers.
De Limburger is er voor al het nieuws uit je regio. Maar ook voor het nieuws uit de rest van de wereld. Probeer nu De Limburger, 5 weken voor slechts 15,-.
Nog heerlijk nagenieten van de 11e van de 11e? Bekijk alle foto’s op de limburger.nl/vastelaovend.
Terwijl in Aken de ene na de andere actie op touw wordt gezet, beperkten de Zuid-Limburgse gemeenteraden zich enkel tot een motie om de wankele centra te sluiten.
“We krijgen de mensen niet meer geactiveerd, het grote publiek is er niet meer voor te porren. Ik kijk wel eens jaloers naar de actiebereidheid bij de Oosterburen”, zegt Harrie Winteraeken van GroenLinks in Heerlen.
“De desinteresse voor discussies over kernenergie is niet speciaal een Limburgs fenomeen”, merkt de Maastrichtse hoogleraar Ad Knotter op. Hij stelt vast dat zijn Duitse studenten politiek veel geëngageerder zijn dan de Nederlandse. Toch hoopt Knotter dat de Duitse zorgen over Tihange ‘besmettelijk’ zijn, “zodat de Zuid-Limburgers eindelijk opstaan uit hun luie stoel en de barricades beklimmen”.
Maastricht ligt tenslotte zo’n 20 kilometer dichter bij Tihange dan Aken. Mocht het ooit mis gaan bij de kerncentrale en de wind staat ongunstig, dan merkt Maastricht de gruwelijke gevolgen toch echt veel sneller.
In Aken gaan regelmatig duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de centrale. Hoe anders is dat in Maastricht. Daar kwamen actievoerders pas één keer in beweging. En ook toen liepen er in de regen erg veel Duitsers mee.
Bron: 1Limburg Nieuws