Home > Dit is waarom je je kind zou moeten inbakeren

Dit is waarom je je kind zou moeten inbakeren

feb 1, 2023 | Algemeen

Slaap je kind al dagen onrustig? Dan is de kans vrij groot dat je hebt nagedacht over het inbakeren van je kindje. Omdat het vooral voor jonge ouders best spannend kan zijn, is het goed je wat meer te verdiepen in deze methode. Wist je namelijk dat het inbakeren van baby’s al eeuwen oud is en het in allerlei verschillende culturen wordt toegepast? Het grote voordeel van het inbakeren van je kindje, is dat ze er rustiger door worden, waardoor ze vaak ook een stuk beter slapen. Dus heb jij een baby die onrustig slaapt en twijfel je over het feit of het inbakeren misschien wel de oplossing biedt? Dan vertellen wij je er in dit artikel alles over.

Wat is inbakeren precies?

Waar de meeste mensen waarschijnlijk in grote lijnen wel weten wat inbakeren exact is, is het goed toch nog even wat dieper in te gaan op de methode. Inbakeren wil eigenlijk niets meer zeggen dan het stevig inwikkelen van je kindje in een doek. Dit kan op een aantal verschillende manieren en zorgt ervoor dat de bewegingsvrijheid van je kindje wordt beperkt. Wel is het belangrijk dat je goed weet wat je doet en je kindje niet te strak inwikkeld. Helemaal wanneer ze nog zo jong zijn en volop in de groei zitten, kan het te strak inwikkelen schade aanrichten aan bijvoorbeeld de heupjes van je baby. Doordat je kindje gedurende de hele nacht in dezelfde houding ligt, kan dit zorgen voor klachten op latere leeftijd.

De voordelen van het inbakeren

Het inbakeren is natuurlijk al ontzettend oud. Niet voor niets wordt deze methode daarom ook vandaag de dag nog altijd toegepast en met succes! Wat je namelijk ziet, is dat kinderen er een stuk meer door kunnen ontspannen. Alle ongecontroleerde bewegingen zorgen namelijk voor een hele hoop onrust. Babys zijn zich er namelijk nog niet van bewust dat ze armen en benen hebben en zijn daarom dus ook in staat zichzelf ermee te bezeren. Je kunt je dus wel voorstellen wat er gebeurt op het moment dat je kleintje zichzelf slaat, terwijl ze net in een diepe slaap is. Daarnaast is het inbakeren van een kindje ook een goedkope manier om je kindje rustig te doen laten slapen. In principe heb je niet meer nodig dan alleen een doek.

Kies de juiste doek

Inbakeren kan in principe met allerlei verschillende soorten doeken. Wel is het belangrijk goed te kijken naar het materiaal waarvan de doek is gemaakt en ook naar de tog waarde. De tog waarde is belangrijk om te kunnen bepalen of de doek dik genoeg is en hoe veilig deze is. Vooral wanneer je een warmbloedig kindje hebt, is het belangrijk dat je kiest voor een goed ventilerende doek. Doe je dit niet, dan zal je kindje het warm krijgen en alsnog wakker worden omdat het de slaap niet kan vatten. Gelukkig zijn er daarom tegenwoordig ook speciale inbakerdoeken. Deze zijn voorzien van een rits of klittenbandsluiting aan de achterkant, waardoor je zeker weet dat je kindje goed en vooral ook veilig ingewikkeld zit.