Home > De Gouden Eeuwen van Maastricht; lezing en wandeling

De Gouden Eeuwen van Maastricht; lezing en wandeling

dec 8, 2016 | Maregio

In het Centre Céramique vindt op zaterdag 10 december een lezing, gevolgd door een wandeling plaats over de Gouden Eeuwen van Maastricht.


In het Centre Céramique vindt op zaterdag 10 december een lezing, gevolgd door een wandeling plaats over de Gouden Eeuwen van Maastricht.

De middeleeuwen staan ook wel bekend als de ‘donkere eeuwen’. Volgens Wim Dijkman, conservator van Centre Céramique, beleefde de stad Maastricht juist ‘gouden eeuwen’ in de periode van 350 tot circa 750 na Christus. Opgravingen in stad en directe omgeving leverden hiervoor het bewijs. Aardewerk, smeedwerk, glaswerk, barnsteen: Maastricht was een centrum van ambachten in deze periode. Bovendien was het een muntplaats, hier werden gouden munten geslagen die in heel Noordwest-Europa teruggevonden zijn. En dan was er natuurlijk de rol als bisschopsstad, met Sint Servaas als eerste Maastrichtse bisschop in de vierde eeuw. Het graf van deze later verklaarde heilige en de later gebouwde Sint Servaaskerk maakten van de stad een veel bezocht pelgrimsoord.

Wim Dijkman geeft eerst een lezing over deze Maastrichtse Gouden Eeuwen, daarna volgt een wandeling door laat-Romeins en vroeg Middeleeuws Maastricht.

Deelname € 5,50 / € 4,50 voor bibliotheekleden (korting alleen tijdens voorverkoop), inclusief koffie bij Coffeelovers Avenue. aanmeldenklantenservice@maastricht.nl  of 043 350 5600.

Za 10 dec (14.00 -16.30u)