Home > Stadsprocessie dit jaar uitgebreid met 140 bedevaarders uit Bornheim Duitsland

Stadsprocessie dit jaar uitgebreid met 140 bedevaarders uit Bornheim Duitsland

mei 2, 2017 | Maregio

Vanuit de St.Servaasbasiliek trekt op zondag 14 mei om 11.45 uur de jaarlijkse Stadsprocessie door de straten van de Maastrichtse binnenstad.

 


Vanuit de St.Servaasbasiliek trekt op zondag 14 mei om 11.45 uur de jaarlijkse Stadsprocessie door de straten van de Maastrichtse binnenstad. 

Voorafgaand aan de processie wordt om 10.00u, in de St.Servaasbasiliek, een pontificale Hoogmis opgedragen met als hoofdcelebrant de hulpbisschop van Roermond Mgr. Everard de Jong. Deze viering wordt opgeluisterd door de Cappella Sancti Servatii o.l.v Hans Heykers. Het orgel wordt bespeeld door Marcel Verheggen. 

Enkele tientallen groepen waaronder de stadsdevoties: het beeld van de Sterre der Zee, de Zwarte Christus van Wyck en het Borstbeeld van St.Servaas, en de borstbeelden van de Maastrichtse bisschoppen St.Lambertus, St.Monulfus en Gondulfus  met hun dragers gilden en broederschappen vormen deze religieus-traditionele ommegang. 

De muzikale omlijsting wordt traditioneel verzorgd  door de zangkoren van de beide Maastrichtse Basilieken en de parochie St.Pieter, en de harmonieën en fanfares uit de binnenstad.

Dit jaar wordt de processie uitgebreid met een groep van meer dan 135 Acolieten en Geestelijken uit het Voormalige dekenaat Bornheim in Duitsland. In Bornheim is de kerk en haar parochie naar Sint Servatius vernoemd. Om de band met de stad Maastricht te versterken vindt dit jaar een bedevaart plaats vanuit Bornheim naar Maastricht die haar hoogtepunt heeft in de deelname aan de stadsprocessie.

De stadsprocessie zal de volgende route nemen: Keizer Karelplein, Oude Tweebergerpoort, Grote Gracht, Markt, Spilstraat, Kleine Staat, Kersenmarkt, Wolfstraat, en O.L.Vrouweplein. Het ophangen van de feestelijke versiering in de vorm van vlaggen wordt dit jaar opgehangen met medewerking van enkele verenigingen. 

De processie eindigt met een korte sluitingsplechtigheid in de O.L.Vrouwebasiliek. Als besluit brengt de fanfare “Sint Servatius” uit Biesland met gastmuzikanten een korte serenade op het O.L.Vrouweplein.