Home > SP legt zich niet neer bij einde project struikelstenen

SP legt zich niet neer bij einde project struikelstenen

aug 29, 2017 | Maregio

De provincie heeft onlangs aan de vijf Limburgse comités die door de hele provincie Stolpersteine (struikelstenen) willen plaatsen laten weten hun subsidieaanvraag niet te honoreren. Dit terwijl hiervoor juist op verzoek van de provincie plannen zijn gemaakt door de comités. De plannen behelzen niet alleen het plaatsen van gedenkstenen voor joodse nazi-slachtoffers in de provincie, maar ook om het achtergrondverhaal te vertellen aan de hand van onder meer een educatief project. De SP wil dat het College er al het mogelijke aan doet om zo hopelijk te voorkomen dat dit waardevolle project stopt en heeft bij monde van Statenlid Yolanda Claessens vragen gesteld. Inmiddels heeft ook de PvdA hierover vragen gesteld richting College.

De provincie heeft onlangs aan de vijf Limburgse comités die door de hele provincie Stolpersteine (struikelstenen) willen plaatsen laten weten hun subsidieaanvraag niet te honoreren. Dit terwijl hiervoor juist op verzoek van de provincie plannen zijn gemaakt door de comités. De plannen behelzen niet alleen het plaatsen van gedenkstenen voor joodse nazi-slachtoffers in de provincie, maar ook om het achtergrondverhaal te vertellen aan de hand van onder meer een educatief project. De SP wil dat het College er al het mogelijke aan doet om zo hopelijk te voorkomen dat dit waardevolle project stopt en heeft bij monde van Statenlid Yolanda Claessens vragen gesteld. Inmiddels heeft ook de PvdA hieroer vragen gesteld richting College.
 
Volgens een krantenartikel in De Limburger van afgelopen maandag 28 augustus stoppen vijf Limburgse comités met het project om 900 nieuwe zogenoemde Stolpersteine (struikelstenen) te plaatsen en er een educatief project omheen op te zetten. Dit omdat zij “teleurgesteld en verbijsterd zijn” dat de provincie geen subsidie geeft aan het project, terwijl het een uitdrukkelijk verzoek van de provincie was om het project niet alleen te beperken tot Zuid Limburg, maar over de hele provincie uit te rollen. Verder voelen zij zich onvoldoende gesteund door gemeenten als Maastricht.

Struikelstenen zijn gedenktekens voor joodse nazi-slachtoffers. In Midden- en Noord-Limburg staan er nog nauwelijks struikelstenen, terwijl bijvoorbeeld Gennep een hele grote joodse gemeenschap had. Het plan, waar vijf comités in gezamenlijkheid twee jaar aan hebben gewerkt, behelst niet alleen het aanleggen van een fiks aantal nieuwe stenen. Ook wil men het verhaal achter de namen van slachtoffers vertellen aan de hand van een educatief project, een expositie, een boek en een app. Dit alles in samenwerking met onder andere de Universiteit Maastricht.

De SP vindt het zeer belangrijk dat dit waardevolle project door kan gaan en wil dat er serieus met de comités, de betreffende gemeentes en eventueel andere partijen bekeken wordt of en op welke manier voorkomen kan worden dat dit project moet stoppen.