Home > Expositie ‘Over Leven’ van Guy van Grinsven vanaf 30 augustus in Museum van het Vrijthof

Expositie ‘Over Leven’ van Guy van Grinsven vanaf 30 augustus in Museum van het Vrijthof

aug 29, 2018 | Maregio

Zeldzame foto’s van leden van het Koninkijk Huis, glamourportretten van bekende Nederlanders en internationale sterren, kleurrijke reisreportages die de verbeeldingskracht op hol brengen en niet te vergeten indringende beelden van bijzondere situaties en gebeurtenissen, waaronder de aanslagen op het World Trade Center in New York.


Zeldzame foto’s van leden van het Koninkijk Huis, glamourportretten van bekende Nederlanders en internationale sterren, kleurrijke reisreportages die de verbeeldingskracht op hol brengen en niet te vergeten indringende beelden van bijzondere situaties en gebeurtenissen, waaronder de aanslagen op het World Trade Center in New York.

Deze en andere foto’s maken deel uit van een overzichtstentoonstelling rond het werk van de bekende Limburgse fotograaf Guy van Grinsven. Deze expositie, getiteld ‘Over Leven’, die behalve glamour ook verdriet en rauwheid toont, is vanaf 30 augustus te zien in Museum aan het Vrijthof in Maastricht.

Limburgs bekendste fotograaf Guy Van Grinsven (1949) maakte in zijn ruim 40-jarige carrière als fotograaf misschien wel meer dan een miljoen foto’s. Aanvankelijk sjouwend met loodzware analoge apparatuur deed hij verslag van sportgebeurtenissen, events met echte en would-be society-figuren en koninklijke staatsbezoeken. Daarnaast reisde hij op eigen gelegenheid alle hoeken van de wereld af. Met name dat laatste leidde tot tal van niet-alledaagse reportages en vooral ook bijzondere verhalen, waarvan er op de expositie een aantal uitvoerig wordt belicht. 

Als enige Nederlandse fotograaf/cameraman was Van Grinsven op 11 september 2001 getuige van de terreuraanslagen in New York. Aanvankelijk kreeg hij maar weinig mee van de schokkende gebeurtenissen die hij vastlegde. In de weken die volgden bleek pas goed hoe groot de impact eigenlijk was. Voor de wereld, maar zeker ook voor hemzelf als fotograaf. 9/11 zette zijn leven als fotograaf volledig op zijn kop. Voor Van Grinsven een reden om het professioneel voortaan over een andere boeg te gooien. Enkele resultaten daarvan zijn eveneens te zien in de expositie ‘Over Leven’.

Van Grinsven ontwikkelde zich in de loop der jaren van reclame- en glamourfotograaf tot een meester in het maken van portretten, niet-alledaagse situaties en reisreportages. Hij maakte tv-documentaires, was uitgever van NIVEAU Euregiomagazine en gaf twee succesvolle fotoboeken uit, getiteld ALL AROUND MAASTRICHT. Drie keer won hij voor zijn werk een prijs in de wedstrijd om de Zilveren Camera.

Tijdens de tentoonstelling ‘Over Leven’ maakt de bezoeker kennis met een aantal nieuwe kanten van zijn veelzijdig meesterschap. De selectie was daarbij een hele uitdaging. Van vroege glamour- en pin-upfoto’s tot ontroerende Blootgewoon-foto’s, liefdevol gemaakte reportages uit de euregio Maas-Rijn (zijn internationale achtertuin), huiveringwekkende fotoreisverslagen uit onder andere Cuba, op reis met het Koninklijk Huis en een bruidsreportage met een heel vette Van Grinsven-knipoog, een unieke portrettengalerij rondom Mary Servaes, een speciaal aan 9/11 gewijde ruimte en een impressie van Guy’s meest recente studio- en locatiewerk.

‘Over Leven’ is vanaf 30 augustus te zien in Museum aan het Vrijthof