Home > Expositie Ton Laeven: Vakwerk, van aquarel tot collage

Expositie Ton Laeven: Vakwerk, van aquarel tot collage

nov 25, 2018 | Maregio

Ton Laeven exposeert van 25 november t/m 29 december bij Boekhandel Dominicanen. Titel van de expositie is: Vakwerk, van aquarel tot collage.

 

 

 

 

Ton Laeven exposeert van 25 november t/m 29 december bij Boekhandel Dominicanen. Titel van de expositie is: Vakwerk, van aquarel tot collage.

Ton Laeven is verknocht aan Zuid-Limburg en vaak is hij te vinden te midden van het bronsgroen eikenhout. Landschappen met heuvels en historische gebouwen, vaak vakwerkboerderijen, tussen het groen van bomen. Het Limburgs vakwerk is sober met weinig ornamenten. Hij vraagt zich af hoeveel mensen in deze hoeves geboren werden, gewerkt hebben en overleden zijn. Onzichtbare littekens behorend bij oude gebouwen.

Ton Laeven: ‘Mijn fascinatie  ga ik vormgeven in aquarelverf, een bijzonder medium dat zich zelden laat dwingen. Aquarelverf gaat deels haar eigen weg en soms weet ik niet wie van ons beide de leiding heeft. Een dans waarbij beurtelings het initiatief genomen wordt. En aan mij de opdracht om te bepalen wat ik behoud, wanneer  ik ingrijp om bij te sturen en welk moment ideaal is het penseel op te bergen. “Fouten” zijn niet te herstellen, nutteloos om hier energie in te steken.

Bij vele vakwerkgebouwen raakte ik gefascineerd door de soms afbrokkelende pleisterlaag van stro, leem en kalk, ooit aangemaakt met water en gier. Via een aantal experimenten kwam ik tot de conclusie dat een collage de beste oplossing zou bieden. Op hout worden “balken” aangebracht en daartussen vervolgens een reliëf opgebouwd met lagen karton. Soms twintig lagen dik ontstaat een soort “hoogtekaart” lijkend op die van het Limburgse landschap. Is deze ondergrond klaar dan wordt er afwisselen geschilderd en geschuurd totdat het geheel een eenheid vormt die overeenkomt met mijn bedoelingen.