Home > Blauw Sjuut terug op historische grond in Wyck

Blauw Sjuut terug op historische grond in Wyck

feb 25, 2019 | Maregio

Keemeleers ontvangen vlaggenschip van Limburgse carnaval in Stadsbrouwerij de Maastrichter Maltezer.


Keemeleers ontvangen vlaggenschip van Limburgse carnaval in Stadsbrouwerij de Maastrichter Maltezer.

De Blauw Sjuut vaart vandaag, maandag 25 februari, voor de 69e maal uit om de “Vastelaovend” in Limburg en de Euregio aan te kondigen. Maastricht is die dag meteen één van de eerste havens waar het vlaggenschip van het Limburgse carnaval aan zal meren. Traditiegetrouw wordt de bemanning van de Blauw Sjuut in Maastricht ontvangen door Vastelaovendsvereiniging De Keemeleers. Deze keer gebeurt dit op een bijzondere locatie in Wyck: Stadsbrouwerij de Maastrichter Maltezer aan de Oeverwal. Op deze plek werd – tot aan de sluiting van Stadsbrouwerij de Ridder – de bemanning jarenlang verwelkomd. Na vele jaren zal de Blauw Sjuut op deze historische grond weer in Maastricht voor anker gaan.

Vele jaren geleden legde de Blauw Sjuut aan bij wat toen nog Stadsbrouwerij de Ridder in Wyck was. De bemanning werd ontvangen met een ridderlijk pilsje en toegesproken met een paar stichtelijke woorden. Nadat de mannen van de Blauw Sjuut voorzien waren van een eenvoudige doch voedzame maaltijd, vervolgden zij hun tocht door Limburg en de Euregio. Toen in 2001 de deuren van de Ridder brouwerij sloten, moest Vastelaovendsvereiniging De Keemeleers op zoek naar een nieuwe locatie om de Blauw Sjuut te ontvangen. Via brouwerij Van Bosch aan de Wycker Grachtstraat kwam het gezelschap uiteindelijk aan de andere kant van de Maas terecht in de Groote Sociëteit en d’Eglantier. Daar werden De Keemeleers en de bemanning van de Sjuut met open armen ontvangen en hebben daar vele jaren mogen genieten van een heerlijk glas bier en een geweldig buffet in een grandioze entourage. Door een verandering in de exploitatie van de Groote Sociëteit zou de ontvangst van de Blauw Sjuut dit jaar echter in het gedrang komen. De Keemeleers zijn, onder dankzegging aan de Sociëteit voor de goede zorgen in al die jaren, op zoek gegaan naar een nieuwe ankerplaats voor de Blauw Sjuut in Maastricht. Op dat zelfde moment kreeg het gebouw van de voormalige Ridder brouwerij nieuwe bewoners. Charles van Goch (Mise en Place) en biersommelier Tom de Lepper betrokken een aantal ruimtes van dit markante gebouw aan de Oeverwal waar ze onder de naam Stadsbrouwerij de Maastrichter Maltezer een nieuwe (micro) brouwerij, een brasserie en een (speciaal)bierwinkel openden. Na overleg met De Keemeleers heeft de Stadsbrouwerij de Maastrichter Maltezer de hartelijke uitnodiging gedaan om vanaf dit jaar de Blauw Sjuut weer aan te laten meren aan de Oeverwal. De Blauw Sjuut komt daarmee terug op de historische plek waar het ooit allemaal begonnen is.

“Wij zijn verheugd en vereerd om de Blauw Sjuut – door de Gedeputeerde Staten benoemd tot “officiële ambassadeurs  van de Limburgse Vastelaovend” – te mogen ontvangen in onze Stadsbrouwerij de Maastrichter Maltezer”, laat Tom de Lepper namens de stadsbrouwerij weten.

Ed Moenen, president van Vastelaovendsvereiniging De Keemeleers, vult aan: “Met de dank aan Stadsbrouwerij de Maastrichter Maltezer hebben De Keemeleers en de Blauw Sjuut weer hun ankerplaats op historische grond terug. Over historie gesproken: de Maltezer Orde beschermde ten tijde van de Kruistochten de pelgrims die op weg waren naar het Heilig Land. Het kan dan ook niet anders dat de “vastelaovendspelgrims” van de Blauw Sjuut, nadat ze voorzien zijn van een vers gebrouwen glas Maltezer en gevuld met voldoende “wortelerats” en boerenkool met spek en worst onder dezelfde bescherming vol vertrouwen hun weg door het “Vastelaovendsland” vanuit Maastricht-Oost kunnen vervolgen”.

De aankomst van de Blauw Sjuut in Maastricht is op maandag 25 februari om 16.55 uur bij Stadsbrouwerij de Maastrichter Maltezer aan de Oeverval in stadsdeel Wyck. De bemanning zal worden ontvangen door De Keemeleers met in hun midden Vorst Armand LXX.