Home > Een reis door de wereld in een wijk

Een reis door de wereld in een wijk

feb 26, 2019 | Maregio

De Maastrichtse documentair fotograaf HJ Hunter startte in 2016 zijn project I Believe / De wereld in een wijk in de Luikse wijk Bressoux.


De Maastrichtse documentair fotograaf HJ Hunter startte in 2016 zijn project I Believe / De wereld in een wijk in de Luikse wijk Bressoux.

In Bressoux wonen meer dan zestig nationaliteiten met en naast elkaar. Hunter vroeg zich af hoe het zou zijn om hier te leven? En hoe de bewoners zelf denken over thema’s als migratie, integratie en samenleven in diversiteit? De afgelopen drie jaar heeft Hunter de wijk zeker 200 keer bezocht. Het eerste jaar alleen, later met collega’s uit het creatief team van producent Visto Studio.

Het resultaat wordt nu voor het eerst in Maastricht getoond. Centre Céramique heeft op zaterdag 17 maart de primeur. Later volgt Luik, waar in cultureel centrum Chiroux de tentoonstelling van 9 mei tot 10 juni te zien is. Eind 2019 resulteert het project I Believe in een interactieve, multimediale documentaire (in drie talen: Nederlands, Engels en Frans), die te zien zal zijn op een speciale project-website. Het project is ook te volgen op Facebook (I Believe-project).

Over de tentoonstelling

Zeventien fotoseries (met beelden van HJ Hunter, Nico Bastens en Paul Salemink) en twaalf korte films (geproduceerd door Visto Studio) schetsen een intiem en indringend beeld van het leven in een multiculturele wijk vanuit het perspectief van de bewoners (met en zonder migratieachtergrond) en hun verschillende gemeenschappen.

Opening

Tijdens de opening op 16 maart in Centre Céramique is documentair fotograaf Chris de Bode te gast. Hij geeft een inleiding. Verschillende bewoners van Bressoux zijn aanwezig met smaakvolle gerechtjes en muziek uit hun eigen cultuur.

Lezingen en debatten

Rondom het project organiseren Centre Céramique en Visto Studio lezingen en debatten in samenwerking met andere Maastrichtse organisaties. Zo zijn er zijn bij Studium Generale lezingen van essayist en hoogleraar Paul Scheffer, de Nigeriaanse filosoof Michael Onyebuchi Eze en terrorisme deskundige Liesbeth van der Heide. Filosoof, schrijver en programmamaker Jan Leyers verdiepte zich in de islam (Onderweg naar Mekka, Allah in Europa) en gaat met Simone van Trier in gesprek over de vraag of er een verlichte, Europese versie van de islam bestaat. Verder organiseren Europe Direct Maastricht & het United World College een ‘Human Library’-dag waarop bezoekers kunnen speeddaten met mensen uit verschillende culturen. Ook is er bij Centre Céramique een debat over ‘De wereld in de stad Maastricht’. Het Debatcentrum Sphinx onderzoekt aan de hand van enkele inspirerende inleidingen hoe de bewoners van Maastricht denken over integratie en samenleven in diversiteit.

I Believe | De wereld in een wijk is een productie van Visto Studio, een niet-commerciële netwerkorganisatie van fotografen, filmmakers, muzikanten, designers en vertalers.