Home > Opvallend veel auto-inbraken en -diefstallen in Limburg

Opvallend veel auto-inbraken en -diefstallen in Limburg

feb 26, 2019 | Maregio

Iedere 10 minuten vond er afgelopen jaar een auto-inbraak plaats. In totaal registreerde de politie in 2018 bijna 55 duizend auto-inbraken.


Iedere 10 minuten vond er afgelopen jaar een auto-inbraak plaats. In totaal registreerde de politie in 2018 bijna 55 duizend auto-inbraken.

In de provincie Limburg werden auto’s opvallend vaak gestolen. Dit blijkt uit een analyse van Independer, op basis van de laatste auto-inbraak cijfers van de Politie.

Veel auto-inbraken en -diefstallen in Limburg

Afgelopen jaar vonden er in totaal 3258 auto-inbraken plaats in Limburg. Kijkend naar het aantal diefstallen van auto’s in deze provincie, vinden er voor iedere vijf auto-inbraken twee diefstallen van auto’s plaats. Van alle provincies is dit het hoogste ratio. Afgewogen tegen het aantal autodiefstallen in 2018 geldt op landelijk niveau namelijk dat er voor iedere vijf auto-inbraken, één autodiefstal plaatsvindt. De provincie Utrecht valt, vanuit het perspectief van autobezitters, ‘positief’ op. Hier wordt er voor iedere 16,7 inbraken één auto gestolen.

Meest gestolen spullen

Uit contacten die Independer met klanten heeft blijkt dat auto-inbrekers duidelijke voorkeuren hebben. De zaken die het vaakst uit auto’s worden gestolen zijn ingebouwde navigatiesystemen, autoradio’s, spullen uit het dashboardkastje en overige auto-onderdelen zoals airbags, velgen en koplampen.

Flinke verschillen in dekkingsvoorwaarden inboedelverzekering

Independer signaleert verder dat weinig mensen zich realiseren dat bij diefstal van losse spullen uit de auto, de autoverzekering hiervoor geen dekking biedt. Als een dure zonnebril of een smartphone uit de auto wordt gestolen, kan men deze mogelijk claimen via de inboedelverzekering.

Dekkingsvoorwaarden verschillen echter flink per verzekeraar. Zo biedt de ene inboedelverzekering een maximum dekking van 1.000 euro voor spullen die uit de auto worden gestolen, terwijl de andere maximaal 250 euro dekt. Bovendien zijn er inboedelverzekeringen die helemaal geen dekking bieden bij auto-inbraak. Ook zitten er verschillen in wát er gedekt wordt.

De volledige onderzoeksanalyse, inclusief regionale verschillen, is terug te vinden op de website van Independer.