Home > Beelden Wil van der Laan te zien in expositie bij Boekhandel Dominicanen

Beelden Wil van der Laan te zien in expositie bij Boekhandel Dominicanen

mrt 11, 2019 | Maregio

Bij boekhandel Dominicanen vindt van 12 t/m 31 maart, de periode rond de Tefaf, een kleine expositie plaats met werk van Wil van der Laan. 


Bij boekhandel Dominicanen vindt van 12 t/m 31 maart, de periode rond de Tefaf, een kleine expositie plaats met werk van Wil van der Laan. 

In de vitrine staat een kleine bronzen versie (22cm incl. sokkel) van het beeld De Engel van Maastricht dat staat op de rotonde Scharnerweg Groene Loper.  Behalve de Engel staan er ook een aantal Ollies in de vitrine. De beelden zijn te koop.

De Engel is op de rotonde is een geschenk van de tunnelbouwers aan de bevolking van Maastricht, grotendeels gesponsord door Strukton en geïnitieerd door mA2 Projectbureau. Het beeld is donderdag 29 maart 2018  door koning Willem Alexander mijn Engel onthuld. De Engel is ongeveer 300 cm groot en staat op een betonnen sokkel van 450 cm, De Engel is een icoon in de stad en bij uitstek de geschikte figuur om Oost en West symbolisch te verbinden.

Men dicht Maastricht eigenschappen toe als: zwier, elegance, charme, verleidend en bevallig, al deze aspecten worden verbeeld in de engel. De welgevormdheid van de Engel mag gezien worden als een metafoor voor het Bourgondisch leven in Maastricht. De engel staat met haar gezicht richting Scharn, op deze manier verwelkomt ze bezoekers die richting stad gaan. Zij verrijst uit de golven van de kolkende Maas. Het geheel is zwart/bruin gepatineerd met gouden accenten, daarmee verwijzend naar de geest van zuiderlingen, een beetje apart en feestelijk, men zou kunnen zeggen 21e eeuwse Barok uit Maastricht.

Wil van der Laan (Roermond, 1950) is geboren in Roermond en woont en werkt in Bunde. Hij volgde de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht.

Sport, Afrika ,Azie, Verenigde Staten, jazz- en bluesmuziek zijn de hoofdthema’s in het werk van Wil van der Laan. Het zijn deze onderwerpen die hem fascineren en die, in telkens wisselende vorm, terugkomen in zijn twee- en driedimensionale werk. Het gaat Van der Laan binnen deze drie schijnbaar gescheiden werelden om dezelfde expressieve kwaliteiten. De nadruk ligt steeds op concentratie, kracht en vitaliteit.

Het intense kleurgebruik van de schilderijen en de ruwe huid versterken de werking van het beeld. De verf is dik aangebracht met kwast en paletmes. De ruimtelijke modellering van de gezichten contrasteert met de platte kleurvlakken van kleding en achtergrond. Ook in de bronzen beelden vormen materiaalgebruik en onderwerp een hechte eenheid. De stieren en paarden hebben een korrelig, ongepolijst oppervlak en zijn gepatineerd in gebrande aardkleuren.

Wil van der Laan weet de mogelijkheden van beide materialen optimaal te gebruiken. Zijn bronzen en schilderijen brengen een ongekunstelde energie in beeld, een primaire levenskracht.