Home > Winkels centrum Maastricht open tijdens Reuzenstoet

Winkels centrum Maastricht open tijdens Reuzenstoet

apr 4, 2019 | Maregio

Centrumondernemers mogen tijdens de Reuzenstoet op zondag 2 juni 2019 van 12.00 tot 18.00 uur hun winkeldeuren openen.


Centrumondernemers mogen tijdens de Reuzenstoet op zondag 2 juni 2019 van 12.00 tot 18.00 uur hun winkeldeuren openen.

Dat heeft het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Maastricht besloten na een gezamenlijk verzoek van Centrummanagement Maastricht en stichting Reuzengilde Gigantius. 

Event en shoppen

Beide partijen verwachten dat de winkelopenstelling de bezoekers van de binnenstad een aantrekkelijke combinatie zal gaan bieden ‘van event en shoppen’. Daarnaast kan met de openstelling worden voorkomen dat centrumondernemers hun deuren twee zondagen achter elkaar moeten sluiten, terwijl dit voor de ondernemers in de rest van de stad slechts één zondag is (Pinksterzondag). Op zondag 9 juni mogen de winkels immers in de gehele stad niet open, waarmee de zondagsrust op eerste Pinksterdag wordt geëerbiedigd.

College stemt in met verzoek

Omwille van de veiligheid (rijen dik publiek waardoor winkels niet bereikbaar zijn) en het kunnen houden van een ongestoorde stoet, mogen de winkels doorgaans niet open tijdens de zondag van de Reuzenstoet. Dit is ook vastgelegd in de verordening Winkeltijden Maastricht 2015. Omdat bij deze editie van de Reuzenstoet is gekozen voor een route buiten het kernwinkelgebied, ziet het college vanuit veiligheid geen bezwaren bij openstelling van de winkels in het centrum. Bovendien worden enkele aanvullende maatregelen genomen zoals extra bemande oversteekplaatsen. “Ik ben blij dat beide partijen samenwerken en elkaar proberen te versterken. Het college wil daarom tegemoetkomen aan dit gezamenlijke verzoek,” licht wethouder Vivianne Heijnen voor economie het besluit van het college toe. 

Ook centrummanager Paul ten Haaf is tevreden: “We juichen het besluit van het college toe. Met de stichting Reuzengilde Gigantius zijn we al geruime tijd in gesprek om vanuit ondernemend Maastricht samen te werken en een bijdrage te leveren aan de Reuzenstoet. Onze samenwerking toont aan dat we begrip hebben voor elkaars positie en belangen. Wij zullen ons inzetten om bezoekers te informeren over de Reuzenstoet en hen iets extra’s te bieden als Middeleeuwse stad tijdens deze dagen.”

Voorzitter Rolam Nievergeld van stichting Reuzengilde Gigantius: “Om bezoekers van onze prachtige stad niet twee weken achter elkaar met gesloten winkeldeuren te confronteren, zijn wij voor de komende editie overeengekomen om de koopzondag te combineren met onze internationale Reuzenstoet. We hopen hiermee voor beide doelgroepen iets ‘extra’s’ te creëren in het beleven van Maastricht.”

Reuzenstoet

De Reuzenstoet is een historische optocht met prachtige reuzen en een diversiteit aan groepen uit binnen en buitenland. Samen zorgen zij voor een uniek schouwspel voor de bezoekers. Deze internationale reuzenstoet vindt één keer in de vijf jaar plaats in Maastricht. Op zondagmiddag 2 juni vanaf 13.30u trekt de stoet vanaf de Boschstraat door de stad. Meer informatie over de Reuzenstoet is te vinden op www.gigantius.nl