Home > Bonnefantenmuseum ontvangt 180.000 euro van Mondriaan Fonds

Bonnefantenmuseum ontvangt 180.000 euro van Mondriaan Fonds

nov 7, 2019 | Maregio

Het Mondriaan Fonds heeft woensdag bekend gemaakt welke Nederlandse musea een bijdrage van het fonds ontvangen voor Collectieprogramma’s 2020-2021. Het Bonnefantenmuseum heeft hiervoor een aanvraag ingediend en deze is positief beoordeeld met een maximale bijdrage van €180.000,-.

Stijn Huijts, artistiek directeur Bonnefantenmuseum, reageert verheugd: ‘Ik ben heel blij met de toekenning, niet alleen omdat we met deze middelen verder kunnen bouwen aan onze collectie hedendaagse kunst, maar ook omdat uit het oordeel van de commissie erkenning spreekt voor de artistieke koers die de afgelopen jaren is ontwikkeld’. De Bijdrage Collectieprogramma’s voor moderne kunst wordt door het Mondriaan Fonds slechts aan een beperkt aantal musea toegekend.  

De beoordelingscommissie van het Mondriaan Fonds complimenteert het Bonnefantenmuseum met het actuele en maatschappelijk relevante artistieke beleid. De commissie waardeert in het collectieplan dat oude, moderne en hedendaagse kunst geïntegreerd zijn opgenomen en de manier waarop daarbinnen strategische lijnen zijn geformuleerd. Daarnaast is zij positief over de koppeling van moderne en hedendaagse kunst aan erfgoed en de wijze waarop het museum samenwerkt met kunstenaars. Het museum heeft in de ogen van de commissie een signalerende functie voor kunstenaars die relevant zijn en weet de tijdsgeest goed te pakken, waarmee het Bonnefanten zich onderscheidt binnen de Collectie Nederland. Tevens waardeert de commissie de onderscheidende positie van het museum in de Euregio en de relatie die wordt gelegd met onderzoek, educatie en de maatschappelijke positie van het Bonnefantenmuseum. Zij heeft waardering voor de vele samenwerkingen die het aangaat met collega-instellingen en de proactieve oriëntatie op de niet-Westerse regio’s en hun contemporaine kunstpraktijken, die onder andere via de tweejaarlijkse Bonnefanten Award for Contemporary Art (BACA) gestalte krijgt. Ten slotte constateert de commissie dat het Bonnefantenmuseum door de jaren heen een consistente verzameltraditie heeft, waarbij omvangrijke ensembles van afzonderlijke kunstenaars uit een jongere generatie gezichtsbepalend zijn.  

De Bijdrage Collectieprogramma’s van het Mondriaan Fonds is bestemd voor publieke musea die structureel aankopen van beeldende kunst en/of vormgeving na 1945 willen doen op basis van hun collectieprogramma en aankoopplan. Doel is het verhogen van de kwaliteit, de samenhang en de zichtbaarheid van de Collectie Nederland. De hoogte van een Bijdrage Collectieprogramma’s wordt per aanvraag vastgesteld en is bedoeld voor een periode van twee jaar.