Home > Tom Dumoulin met Team Jumbo-Visma naar de Tour de France

Tom Dumoulin met Team Jumbo-Visma naar de Tour de France

dec 21, 2019 | Maregio

Tijdens de teampresentatie van Team Jumbo-Visma bij HEMA in Amsterdam heeft de ploeg van directeur Richard Plugge bekend gemaakt met de drie kopmannen Steven Kruijswijk, Primoz Roglic en aanwinst Tom Dumoulin naar de Tour de France te gaan.

Tijdens de teampresentatie van Team Jumbo-Visma bij HEMA in Amsterdam heeft de ploeg van directeur Richard Plugge bekend gemaakt met de drie kopmannen Steven Kruijswijk, Primoz Roglic en aanwinst Tom Dumoulin naar de Tour de France te gaan.

Sprinter Dylan Groenewegen richt zich op dagsuccessen in de Giro en de Vuelta. Daar rekent Team Jumbo-Visma in het klassement op respectievelijk George Bennett en Steven Kruijswijk. Dumoulin debuteert op 5 februari in de Ronde van Valencia voor Team Jumbo-Visma en heeft ook de Amstel Gold Race en de Waalse Ardennenklassiekers in zijn programma opgenomen.  

“De doelstelling is absoluut om de Tour te winnen”, zei Dumoulin bij zijn eerste officiële optreden voor de enige Nederlandse World Tour-ploeg. “Vol erop, met drie kopmannen! Het was heel mooi om erachter te komen dat we er alle drie eigenlijk hetzelfde in staan.” Het trio klassementsrenners wordt in Frankrijk ijs en weder dienende bijgestaan door Wout van Aert, Tony Martin, Laurens De Plus, Sepp Kuss en Robert Gesink.

Merijn Zeeman, de sportief directeur van de zwart-gele formatie, legt uit hoe de keuze om met drie kopmannen naar de Tour te gaan tot stand is gekomen. “We hebben een analyse gemaakt van de afgelopen vijf jaar van alle grote rondes. Wat is de invloed van de tijdritten op het eindklassement? Wat was de samenstelling van het team dat in staat was om een trui te veroveren en te verdedigen? We hebben daar een rode draad in gevonden. We moeten met de sterkst mogelijke ploeg naar de Tour. Dan maken we er een kans om te winnen. We gaan er alles aan doen om het geel te veroveren. We zijn heel blij, trots en gemotiveerd om dat te doen. Ik denk ook dat de supporters van Team Jumbo-Visma dit heel gaaf vinden.”

Dit jaar eindigde Kruijswijk als derde in de Franse rittenkoers. Met Mike Teunissen reed voor het eerst in dertig jaar weer een Nederlander in de gele trui. Kruijswijk denkt dat komend jaar een gooi gedaan kan worden naar de eindzege. “We willen als ploeg de Tour winnen. Dat doe je met de sterkst mogelijke renners. Kijk naar wat we kunnen opstellen, met Tom, Primoz en mezelf als kopmannen. Ik denk dat we met deze jongens het gevecht aan kunnen gaan”, aldus de Brabander. Daar sluit Vuelta-winnaar Roglic zich bij aan: “Ons doel is om de Tour te winnen. Ik wil daar onderdeel van zijn. Ik wil zeker in die ploeg zitten”, laat hij weten.

Na drie succesvolle jaren in de Tour richt Groenewegen zich op beide andere grote ronden. Ook Milaan-Sanremo en Brugge-De Panne staan weer op zijn programma. Groenewegen: “Het liefst doe je elk jaar alle drie de grote ronden. Maar je moet ook kijken: wat past het best bij mij? Waar heb ik de meeste kansen? Nu zijn er in het begin veel kansen in de Giro. We waren er vrij snel uit dat ik heel graag de Giro wil doen. En de Vuelta, met de start in Nederland. Vier jaar geleden ben ik bij de ploeg gekomen en toen heb ik gezegd dat ik in alle grote ronden ritten wil winnen. Dan wordt dit wel een heel mooi jaar om dat te gaan doen.”

Daar is volgens Zeeman goed over nagedacht. “We hebben heel veel samengezeten en ook echt goed nagedacht over zijn carrière in het algemeen. Hij heeft zijn contract verlengd. De komende vier jaar zit Dylan in dit team. Dan ligt er op tafel: wat wil je nog allemaal bereiken in je carrière? Daar is hij heel duidelijk in: zoveel mogelijk wedstrijden winnen en etappes winnen in grote ronden. Hij gaat met de best mogelijke hulp naar de Giro en de Vuelta. De Vuelta begint met een ploegentijdrit in Nederland. Gemotiveerder kun je ons daarvoor niet krijgen. Dat is een fantastische uitdaging en dat is ook de reden dat Tony Martin en Jos van Emden er zullen starten. Dat is een absoluut doel van de ploeg. Een start in Nederland, met twee sprintkansen voor Dylan Groenewegen. Daar willen we heel succesvol zijn.”

Waar met name Wout van Aert, Mike Teunissen en Amund Jansen ambities hebben in het Vlaamse voorjaar, trekt Team Jumbo-Visma met dezelfde doelen naar de Waalse klassiekers. Deze herfst won Roglic twee Italiaanse najaarskoersen. Nu roept ook het voorjaar. “We hebben gezien dat Primoz zich aan het ontwikkelen is in het eendagswerk. Ook Tom krijgt een warm gevoel van die wedstrijden. Het past in de kalender en ook bij de teamdoelstellingen. Het is een mooie volgende stap dat we met een sterke ploeg goed voorbereid die wedstrijden kunnen rijden”, verklaart Zeeman. Dumoulin beaamt dat. “Die klassieke periode heeft een plekje in mijn hart. Vooral de Amstel Gold Race natuurlijk. Ik vind het heel leuk om die weer te rijden. En dan start ik ook echt met een winnaarsmentaliteit.”

Met Zuiver Vastgoed Groep begroette Team Jumbo-Visma in Amsterdam ook een nieuwe co-sponsor. Daarnaast werd bekendgemaakt dat Unilever en Heineken trouw blijven aan de gecombineerde wieler- en schaatsploeg. Daarmee is Team Jumbo-Visma er opnieuw in geslaagd de sponsorgroep te versterken. Dinsdag maakte het al bekend dat HEMA als co-sponsor op de kleding komt. “Dat stemt me trots”, zei directeur Richard Plugge van Team Jumbo-Visma. “Deze partnerships met vooraanstaande merken leveren een belangrijke bijdrage aan het verder realiseren van onze doelstellingen”, liet hij weten bij de presentatie van zowel het World Tour-team als het nieuw opgetuigde development team, een opleidingsploeg met jong talent. De presentatie werd live op televisie uitgezonden.