Home > Lezing Overgewicht: oorzaken en oplossingen

Lezing Overgewicht: oorzaken en oplossingen

jan 14, 2020 | Maregio

In de aula van de Universiteit aan de Minderbroedersberg vindt op woensdag 15 januari om 20.00 uur een de lezing Overgewicht: oorzaken en oplossingen plaats.

In de aula van de Universiteit aan de Minderbroedersberg vindt op woensdag 15 januari om 20.00 uur een de lezing Overgewicht: oorzaken en oplossingen plaats.

Het aantal mensen met overgewicht is dramatisch toegenomen. In 2018 had voor het eerst meer dan de helft van de Nederlanders overgewicht, en 15% ernstig overgewicht, ofwel obesitas.

Overgewicht gaat vaak gepaard met allerlei aandoeningen, zoals diabetes mellitus, verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten, verhoogd risico op depressie, psychosociale problemen, gewrichtsklachten en verschillende vormen van kanker.

In deze lezing gaat Liesbeth van Rossum in op de laatste wetenschappelijke inzichten over (over)gewicht: ze werpt een nieuw licht op het gevaar én het belang van ons lichaamsvet en de rol die het speelt (die veel complexer is dan menigeen denkt), maar gaat daarnaast zeker ook in op de vele andere factoren die van invloed zijn, zoals slaap, stress, erfelijke aanleg, medicijngebruik en tal van andere verborgen dikmakers. Tot slot zullen nieuwe verrassende oplossingen worden besproken.

Prof. dr. Liesbeth van Rossum is hoogleraar en internist-endocrinoloog bij het Erasmus MC Rotterdam en hoofd van het Centrum Gezond Gewicht, divisie volwassenen en lid van de Jonge Akademie van de KNAW. Op 19 april 2019 verscheen het boek Vet Belangrijk (Mariëtte Boon & Liesbeth van Rossum) dat in het voorjaar 2020 internationaal uitgebracht wordt.

Wo 15 januari 20.00 uur

Aula, Minderbroedersberg 4-6

Prof. dr. Liesbeth van Rossum hoogleraar obesitas en stress, Erasmus MC