Home > Postcode is allesbepalend voor hoogte premie autoverzekering

Postcode is allesbepalend voor hoogte premie autoverzekering

mrt 11, 2020 | Maregio

Automobilisten met een WA verzekering moesten in 2019 diep in de buidel tasten. De premies stegen gemiddeld met maar liefst 11,4 procent. Hierdoor neemt de vraag naar goedkopere autoverzekeringen toe. Consumenten maken dan ook dankbaar gebruik van online vergelijkingstools. Zodra je autoverzekeringen gaat vergelijken, speelt je postcode een allesbepalende rol. Maar waarom is een postcodegebied zo belangrijk voor de hoogte van de premie?

Twee consumenten die in dezelfde auto rijden en van dezelfde verzekeraar gebruik maken zullen zelden over dezelfde premie beschikken. Dit komt doordat de premie op basis van meerdere factoren wordt opgesteld. Verzekeraars maken altijd eerst een risicoanalyse voor het berekenen van de premie. Hierbij speelt de auto van de consument een belangrijke rol, maar ook de leeftijd en het postcodegebied zijn allesbepalend. Samen vormen zij de basis van de hoogte van de premie.

Schade in grote steden

In grote steden is het risico op ongevallen en schade groot. Zeker wanneer je dit vergelijkt met dunbevolkte gebieden. Zo betaalt men in het hoge noorden veel minder premie dan in de Randstad of het zuiden van het land. Hier rijden tenslotte meer auto’s, waardoor het risico op een aanrijding veel groter is. De hoogte van de premie verschilt niet alleen per postcodegebied, maar ook per verzekeringsmaatschappij. Daarom is het voor consumenten belangrijk om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Zo vindt men eenvoudig de goedkoopste autoverzekering.

Meer autodiefstallen

In de afgelopen jaren is het aantal autodiefstallen aanzienlijk toegenomen. Vooral in de Randstad en Maastricht was een duidelijke stijging te merken. Ook verzekeringsmaatschappijen hebben dit verschil gevoeld. Steeds vaker werden auto’s als vermist opgegeven en was het voor verzekeraars noodzakelijk om geld uit te keren. Het risico voor de verzekeraar wordt per postcodegebied ingeschat. Wanneer men in een provincie woont waar veel autodiefstallen gepleegd worden, zijn de kosten voor een WA beperkt casco en allrisk autoverzekering een stuk hoger.

Jonge bestuurders betalen het meest

Een postcodegebied kan de premie van een autoverzekering aanzienlijk verhogen of verlagen. Ook de leeftijd van de bestuurder speelt een belangrijke rol. Jonge automobilisten betalen aanzienlijk meer premie dan ervaren bestuurders. Zij vormen de zogenaamde risicogroep voor de verzekeraar. Jonge automobilisten (tot 24 jaar) rijden meer schade dan ervaren bestuurder. Dit blijkt uit cijfers van de politie. Hierdoor loopt de verzekeraar meer risico, wat vervolgens doorberekend wordt in de premie.

Autoverzekering afsluiten

Een autoverzekering afsluiten is tegenwoordig voor vrijwel iedereen mogelijk. Met behulp van digitale programma’s is het afsluiten van een autoverzekering een fluitje van een cent. Het afsluiten van de goedkoopste verzekering is echter een ander verhaal. Veel consumenten weten niet waar ze op moeten letten om de beste deal te sluiten. Ondanks dat een postcodegebied een allesbepalende rol speelt, is het niet mogelijk om deze niet te vermelden tijdens het opgeven van de persoonlijke gegevens. Gelukkig zijn er wel een aantal verzekeringsmaatschappijen die minder waarde hechten aan een postcodegebied. Zelfs wanneer je in een drukbevolkte stad woont en het aantal autodiefstallen hoog ligt is het mogelijk om te besparen op de autoverzekering. Een vergelijkingswebsite kan consumenten helpen om de juiste verzekering te vinden.