In 2018 haalde Maastricht regelmatig het nieuws. Alleen niet op een goede manier, aangezien het nagenoeg elke keer weer ging om inbraken in auto’s en woningen. Geruime tijd heeft Maastricht zelfs in de top 3 mogen staan met Nederlandse steden waar het vaakst ingebroken werd. In 2018 werden er maar liefst 3258 auto-inbraken gemeld in Limburg; het werkelijke cijfer kan nog hoger liggen omdat niet alle inbraken gemeld worden. Toch is dat niet het meest opvallende punt aan de cijfers; vooral de ratio tussen auto-inbraken en autodiefstallen was extreem hoog in Maastricht.Hoe zat het precies met het aantal inbraken in Limburg, hoe opvallend was de ratio en hoe zien de cijfers er op dit moment eigenlijk uit?
2:5 autodiefstal na een auto-inbraak
In 2018 lag het aantal auto-inbraken in Limburg boven de 3000 en toch is dat niet het meest opvallende. Wat echt opviel in dit jaar, was dat er per vijf auto-inbraken maar liefst twee auto’s gestolen werden. Die ratio lag veel hoger dan de rest van Nederland, waar de ratio gemiddeld juist op 1:5 lag. Utrecht deed het overigens het beste, daar was de ratio namelijk slechts 3:50.
De vraag is waarom het aantal auto-inbraken in Maastricht zo hoog lag in 2018. Het kan te maken hebben met de geringe afstand naar het buitenland, waar criminelen de auto’s of onderdelen konden slijten. Uit onderzoek van Independer bleek namelijk dat de inbrekers vooral inbraken in auto’s waar zij navigatiesystemen konden roven, autoradio’s of kostbare bezittingen uit de auto. Ook waren auto-onderdelen erg aantrekkelijk voor de lieden met vlugge vingers; velgen en koplampen werden het vaakst gestolen.
Hoe zien de cijfers er nu uit?
Nog geen drie jaar later staat Maastricht, lijstaanvoerder in 2018, niet eens meer in de top 3. Het aantal autodiefstallen is met 33% afgenomen. Het aantal inbraken is maar liefst 56% gedaald, wat verbluffende resultaten zijn, zelfs na een opvallend hoge piek in de cijfers. Landelijk is het aantal autodiefstallen overigens ook afgenomen. Dit heeft onder andere te maken met een bewustere auto-eigenaar, maar ook de coronamaatregelen hebben hierbij een rol gespeeld. Zeker een avondklok is een manier om inbraken tegen te gaan.
Wat kun je zelf doen om auto-inbraken tegen te gaan?
Er zijn tal van manieren om het risico op een auto-inbraak of autodiefstal tegen te gaan. De eerste stap is het kiezen van je auto. Wil je de kans op inbraken en diefstal aanzienlijk verkleinen, koop dan geen Volkswagen. Statistisch gezien worden de Volkswagen Golf en de Volkswagen Polo namelijk het vaakst gestolen en wordt hier het vaakst ingebroken. Of zou dat te maken hebben met het feit dat dit de meest verkochte auto’s in Nederland zijn…
Auto-inbraak voorkomen; 5 tips
1) Parkeer de auto op een goedverlichte plek
2) Waarschuwingsstickers
3) Kostbare bezittingen uit het zicht
4) Doe je auto op slot
5) Laat duidelijk zien dat de auto leeg is
Hoe minder gelegenheid een inbreker of dief heeft, hoe kleiner het risico wordt op auto-inbraak of diefstal van de auto. Een auto die in een donkere steeg geparkeerd staat waar nauwelijks iemand voorbijkomt, is een makkelijker doelwit dan een auto die onder een lantaarnpaal geparkeerd staat, langs een trottoir waar regelmatig mensen voorbijkomen. Ook schrikt een waarschuwingssticker (alarmsticker) af. Deze plaats je het beste op de zijruiten aan de voorzijde van de auto; dit zijn de autoruiten die het vaakst ingeslagen worden door criminelen. Na een gemiddelde inbraak is de zijruit vervangen dan ook de eerste stap.
Daarnaast is het altijd verstandig om ervoor te zorgen dat de criminelen geen reden hebben om in te breken. Hierbij kun je denken aan het leeghalen van de auto, het navigatiesysteem en het frontje van de radio uit de auto halen en het dashboardkastje open laten staan zodat direct te zien is dat deze leeg is. Is de auto daarnaast ook nog eens goed afgesloten, dan zal de gemiddelde inbreker jouw auto links laten liggen omdat de inspanning en het risico niet opwegen tegen de mogelijke beloning.
Er is ingebroken in mijn auto, wat nu?
Wanneer er ingebroken wordt in jouw auto in Maastricht, dan maak je direct foto’s en stel je de politie op de hoogte. Vervolgens inventariseer je de schade om melding te kunnen maken bij de verzekeraar, wanneer deze dekking biedt voor gevallen van auto-inbraak. Welke bezittingen zijn verdwenen? Wat is de schade aan de auto? Is de auto zelf gestolen, dan kan dit uiteraard niet. In dit geval is het belangrijk dat je direct de politie inschakelt. Bij tijdig melden van autodiefstal wordt tegenwoordig zo’n 55% van de gestolen voertuigen teruggevonden namelijk.
Zijn er kostbare bezittingen gestolen uit je auto? Dan kun je niet terecht bij je autoverzekeraar. Je moet dan informeren bij je inboedelverzekering; in veel gevallen wordt (een deel van) de waarde vergoed. Dit geldt alleen wanneer je een uitgebreide inboedelverzekering hebt en de auto goed afgesloten was uiteraard. De autoverzekeraar biedt bij uitgebreidere autoverzekeringen dekking voor schade aan de auto zelf.
De kosten na een auto-inbraak
Wanneer het gaat om de schade na een inbraak in de auto in Limburg, gaat het vaak om de vervangingswaarde van de gestolen bezittingen. In nagenoeg alle gevallen is er echter ook schade aan de auto. Alleen wanneer de inbrekers de auto hebben weten te hacken, de sleutel hebben bemachtigd of de auto niet op slot zat, is het mogelijk dat er geen enkele schade aan de auto toegebracht is. Dat zijn zeldzaamheden.
Bij een auto-inbraak wordt doorgaans de zijruit naast de bestuurders- of passagiersstoel ingeslagen. Meestal is dit de passagierszijde omdat hier het dashboardkastje zit, waardevolle bezittingen op de stoel van de passagier liggen en deze kant meestal aan de trottoirzijde ligt.
Is er ingebroken in jouw auto en moet de autoruit vervangen worden in Limburg, kijk dan eerst bij autoruitspecialist Autoglas Concurrent. Hier vind je nieuwe ruiten voor jouw auto tegen de laagst mogelijke prijzen én FOCWA-gecertificeerde montagepartners die de nieuwe ruiten altijd op locatie kunnen vervangen door heel Limburg.