De ‘oudere jongeren’ onder ons kiezen steeds vaker voor een E-bike in plaats van een gewone fiets, de jonge jongeren kiezen nog steeds graag voor een scooter in plaats van een gewone fiets of E-bike. Gaat je zoon of dochter binnenkort, in plaats van lekker fietsend naar school, op de scooter de stad in en hou jij je hart vast? Gelukkig heb je tegenwoordig een scooterrijbewijs nodig om op de scooter te mogen stappen. Er zijn praktijklessen vereist om te slagen. Alleen theoretische kennis is niet meer voldoende. Dat zorgt ervoor dat je kind leert omgaan met de scooter en de verkeersregels leert toepassen in de praktijk. Middels de rijlessen leert je kind om veilig de overstap te maken van fiets naar scooter.
Ken de scooter theorie
In Nederland is het halen van een scooter rijbewijs gelukkig verplicht. Het scooter rijbewijs halen in Maastricht? Dat doe je bij het CBR in deze plaats. Ze zorgen ervoor dat je kind veilig de weg op kan. Ook al gelden voor iedereen dezelfde verkeersregels, de regels en aandachtspunten voor een fietser zijn vaak net even anders dan voor een scooterbestuurder. Help je kind om alle verkeersregels voor op de scooter goed te kennen en, nog beter, ze goed te kunnen toepassen. Daar kan een cursus scooter theorie bij helpen. Een klassikale cursus helpt je kind om echt tijd te besteden aan de theorie voor het scooterexamen. Daarmee sla je 2 vliegen in 1 klap. Je kind leert de regels echt goed kennen en zal daarmee makkelijker het examen in één keer kunnen halen. Er zijn mogelijkheden om zowel het theorie examen als het praktijkexamen op één dag te doen. Zo kan je kind de geleerde kennis van de verkeersregels meteen in praktijk brengen.
Let op bij gevaarlijke kruispunten
De meeste ongelukken vinden plaats op gevaarlijke (kruis)punten. Help je kind om op die plekken de situatie goed te kunnen overzien. Dat kun je doen door samen al eens op de fiets de gevaarlijke en onoverzichtelijke kruispunten te bekijken. Het kruispunt bij de Rechtstraat en de Wyckerbrugstraat was een plek waar vaak fietsers en scooters botsten met elkaar of met een auto. Door de Oude brug voor scooters af te sluiten is dat probleem opgelost. Een andere plek die vaak tot spannende situaties leidt is de kruising bij het oude Euroscoopgebouw, richting de Wilhelminabrug. Maak je kind duidelijk dat het bij twijfel beter is om voorrang te geven dan om voorrang te nemen. De rotondes bij de Tongersestraat en de Wilheminasingel zorgen voor scooterrijders en fietsers regelmatig voor ongelukken. De situatie bij het stadskantoor op de kruising van de Eindhovenseweg en Professor Gelissensingel is ook zo’n plek om goed op te letten. Hoe dat recent nog misging lees je hier.
Kies een goedgekeurde helm voor je kind
Vanaf 1 januari is het verplicht om een helm te dragen op de snorfiets. Voor de ‘gewone scooter’ was dit natuurlijk altijd al het geval. Hoewel het nu nog niet verplicht is om ook op de snorfiets een helm te dragen, raden we je aan om je kind alvast een veilige helm te geven, ook wanneer er een snorfiets wordt aangeschaft. Als het een keer misgaat kun je daarmee ernstig letsel voorkomen en je kind een hoop ellende besparen. En, of het nu al verplicht is of niet, ook op een snorfiets is het gewoon verstandig om een helm te dragen! Kies wel altijd voor een goedgekeurde helm, ga niet voor een goedkope optie uit een buitenlandse webshop.